Neočekivani obrt: Izrael učestvovao u osnivanju Hamasa?

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 23:48

Neočekivani obrt: Izrael učestvovao u osnivanju Hamasa?

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocenio je da je u osnivanju Hamasa pored Muslimanskog bratstva učestvovao i Izrael.

Za koji kaže da godinama aktivno pomaže Hamas.

"Harec, jedan od najuticajnijih izraelskih medija, 2019. prenosi citat Bendžamina Netanijahua sa zatvorenog sastanka njegove parlamentarne frakcije, gde on kaže da Izrael treba da nastavi da pomaže Hamas, ako ne žele da se stvori palestinska država kako predviđaju rezolucije Saveta bezbednosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2020. godine je zabeležena poseta šefa Mosada Kataru, gde on traži da oni nastave sa finansijskom podrškom Hamasu", rekao je Pavić za Tanjug.

On je dodao da se zna da Izrael ima svoje špijune u okviru Hamasa, što čini skoro nemogućim da nisu znali šta se dešava, a mogli su i da, kako dodaje, manipulišu Hamasom slično kako su SAD manipulisale Al Kaidom.

Pavić je ocenio da niko ne zna ko je ohrabrio Hamas da napadne Izrael, ili da onaj ko zna to neće da kaže javno.

"Ali postoje neke stvari koje su nelogične. Kako je ovaj napad uhvatio izraelsku vojsku i službe nespremne. I sad tu postoje vrlo velike sumnje, od onog egipatskog upozorenja, nekoliko dana pre. Dva puta je Marija Zaharova izlazila sa pitanjem kako je moguće da Amerikanci preko satelita nisu mogli da uoče pripreme za taj napad", rekao je Pavić.

On je dodao da je u svedočenjima bivšeg obaveštajca u izraelskoj vojsci, koja je služila u reonu Gaze pre 25 godina, čuo da nekada mačka nije mogla da prođe iz Gaze a da to ne bude primećeno.

"Ona kaže u to vreme mačka da prođe, upale se svi alarmi. Ona smatra da je apsolutno nemoguće da je to moglo da prođe neopaženo. Senzori postoje ispod zemlje, iznad zemlje, ljudska opservacija. Svaki deo tog zida i ograde se gleda", rekao je Pavić.

On smatra da bi najjednostavniji način da se trenutna situacija sredi bilo kad bi SAD mogle da spreče Izrael da ne krene u kopnenu operaciju u Gazi. Pavić je podsetio i da je Gaza pod blokadom od 2007. godine zato što je Zapad tražio izbore na kojima je pobedio Hamas.

On je naveo da je par dana pre Hamasovih napada iz Gaze grupa Jevreja upala u džamiju Al-Aksa.

"Par dana pre upada Hamasovog, oko 800 ekstremnih cionista, Jevreja, upalo je u kompleks Al-Akse. To je treće najsvetije mesto u islamu u svetu. Ali oni smatraju da je to izgrađeno na zidinama hrama Solomonovog, gde treba da bude podignut treći hram. Treći hram može biti podignut samo ako Al Aksa bude srušena, a ako se sruši, to je rat sa celim islamom. Policija izraelska ih je pustila to da rade, da upadnu u kompleks džamije, da maltretiraju vernike", rekao je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.