Neobičan poklon Vatikana gradu Nišu izazvao polemiku u javnosti

Izvor: Blic, 25.Nov.2013, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobičan poklon Vatikana gradu Nišu izazvao polemiku u javnosti

Povodom 17 vekova od potpisivanja Milanskog edikta Vatikan je Nišlijama poklonio spomenik caru Konstantinu, delo beogradskog vajara Dragana Radenovića. Svojim neobičnim izgledom, međutim, spomenik je izazvao brojne polemike u Nišu.

Kako je zvanično objašnjeno, u pitanju je prikaz ptice koja se seća nastanka sveta i simbolizuje Hristovo raspeće, dok centralnim delom dominira glava cara Konstantina prikazana kroz različita razdoblja njegovog života. Postavljen je na centralnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << delu nišavskog Keja, preko puta Gradske kuće, a kod Nišlija je izazvao različite komentare od onih da se „poklonu u zube ne gleda“ do onih da je „čudan i mračan“.

Gradonačelnik Zoran Perišić u razgovoru za „Blic“ rekao je da je imao uvid kako će izgledati spomenik i dodao da će otkrivanje biti obavljeno naredne nedelje.

- Iskreno, nisam video uživo, ali imam predstavu kako izgleda jer su mi donosili nacrt. Razgovarao sam o tome sa beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, kada smo pre nekoliko meseci i najavili postavljanje spomenika, znam da im je ponuđeno nekoliko lokacija u gradu, da je Zavod za urbanizam izdao dozvole, i to je sve. Ne znam koliko košta, jer se radi o poklonu, a svi detalji biće poznati nakon otkrivanja - rekao je Perišić.

Župnik Katoličke crkve u Nišu fra Niko Josić rekao je da nije u mogućnosti da daje izjave jer se nalazi na putu i zatražio da se javimo sutra.

Nišlijka Snežana Stojanović kaže da je prolazila parkom prilikom postavljanja spomenika.

- Nisam znala o čemu se radi, videla sam pticu i krst, raspitala sam se i rekli su mi da se radi o poklonu Rimokatoličke crkve, to je zaista lepo od njih. Nisam adekvatan sagovornik da li je nešto lepo ili ružno, jer u umetničkim slobodama ne treba tražiti objašnjenja - priča Nišlijka.

Nadzor postavljanja spomenika obavila je Direkcija za izgradnju grada, postament je donacija MD „Git“ i “Niskogradnj”, a izliven je u umetničkoj livnici „Stanišić“ iz Novog Sada.

Niš je ranijih godina najavljivao izgradnju velikog krsta na brdu Vinik, ali se od toga odustalo, trenutno je na čekanju i postavljanje Hristovog monograma na ulasku u grad.

- Što se Vinika tiče, nisu rešeni pristupni putevi, a finansije nisu dozvolile izgradnju. Za Hristov monogram bilo je nekih obećanja, međutim trenutno nema uslova, ali to ne znači da se u budućnosti o tome neće razmišljati - objasnio je gradonačelnik.

ANKETA: Da livam se dopada spomenik Cara Konstantina?

Uroš Tošić Možda je umetnik zaista želeo nešto da kaže, ali iskreno, ružno izgleda. Treba postaviti objašnjenje kako bi ljudi znali o čemu se radi. Meni se ne dopada.

Svetlana Arsić Videla sam kada su ga postavili, verovatno ima neko značenje koje bi valjalo objasniti, ovako zaista ne znam o čemu se radi, osim što vidim Konstantina jednog iznad drugog. Neobičan je.

Srđan Pešić Meni se ne dopada, ali ako je neko u Rimokatoličkoj crkvi imao dobru volju da pokloni spomenik, trebalo je da u Komisiju za idejno rešenje uključi i nekog iz kulturnih institucija.

Jelena Petrović Ne postoji osoba koja nije zastala da pogleda. Čudan je i pomalo mračan, inače sa sobom nosi simboliku. Lepo je što je Niš dobio bar jedan spomenik Konstantinu u godini Milanskog edikta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.