Nenaplaćen izvoz hrane

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenaplaćen izvoz hrane

Izvoz hrane godinama beleži suficit, a samo u 2009. godini iznosi oko pola milijarde dolara. Ekonomska kriza dodatno umanjuje interesovanje stranih kupaca za uvoz naših proizvoda, a dešava se da izvoznici ne mogu da naplate prodatu robu.

Prema podacima Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, do sada je izvoznicima na ime odštete zbog gašenja firmi, produženog roka plaćanja, koje je preraslo u neplaćanje obaveza, isplaćeno 314.000 evra.

Odštete su isplaćene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najčešće firmama koje izvoze u Zapadnu Evropu, najviše u Nemačku i Italiju.

Izvoznici koji nisu pravno i finansiski osigurali posao ostaju i bez robe i bez deviza.

Preduzeće "Juro fungo" iz Kuršumlije nije uspelo da naplati potraživanja potvrdio je Ninoslav Marjanović.

Prema njegovim rečima, nakon više isporuka robe naplata se odlaže sve do momenta kada se firma gasi.

Višegodišnji dug tog preduzeća za nenaplaćene pečurke izvezene u Nemačku sa kamatama narastao je na 200.000 evra.

"Nema podataka o ukupnom nenaplaćenom izvozu. Firme kriju svoje neuspehe i ne objavljuju imena firmi koje su ih prevarile, pa druge naše firme nasedaju, daju robu bez para istim uvoznicima", objasnio je Rade Ljubojević iz Udruženja hladnjača.

Nesigurna naplata izvezene robe

Ekonomska kriza smanjuje izvoz hrane u zemlje Evropske unije, samo u Nemačku i Italiju za dvadesetak procenata, tvrde u Ministarstvu ekonomije. Inostrana tržišta postaju i sve nesigurnija za naplatu robe.

"Sva prava i obaveze treba definisati kroz ugovorni odnos, a taj ugovorni odnos prate instrumenti zaštite", objasnio je Igor Brkanović iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

U Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza od 2006. godine, kada je osnovana, potpisano je sedam polisa osiguranja, i tako pokriveno 15 inokupaca.

Tokom 2007. godine jedanaest polisa obezbedilo je naplatu od 73 kupca.

Prošle godine 24 polise osiguranja pokrile su potraživanja od 223 kupca u inostranstvu.

U vreme finansiske krize raste interesovanje za osiguranje naplate izvezene robe. U prvom tromesečju potpisano je 35 polisa kojima je osigurana naplata prodate robe od 300 inostranih kupaca.

Viktor Radulović iz Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza istakao je da je razvoj naplate potraživanja u ekspanziji.

Oko 47 odsto svih potraživanja u svetu osigurava se polisom osiguranja.

O tome koliko država mora da vodi računa o svojim izvoznicima, najbolje pokazuje Italijanska državna izvozno-kreditna agencija Saće, koja osigurava izvoz i investicije svojim kompanijama u zemljama Afrike i Azije u vrednosti od 30 milijardi dolara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.