Nenamenski za vinograd 600.000 evra

Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenamenski za vinograd 600.000 evra

Kostolac - Posle hapšenja direktora „Toplifikacije“ i „Autotransporta“ i sprovođenja istrage u tim javnim preduzećima, u nastavku akcije suzbijanja i otkrivanja korupcije u javnim preduzećima (gradskim i državnim) policija sada proverava zakonitost poslovanja i u privrednom društvu „Rekultivacija i ozelenjavanje“ u Kostolcu.

Zbog toga je 29. septembra direktoru ovog preduzeća, postavljenom u maju, naloženo da dostavi svu dokumentaciju iz perioda od 2010. do 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << godine.

- Policijski službenici Policijske uprave Požarevac vrše kontrolu poslovanja

RIO od 2010. do 2013. godine, pa se zbog toga traži dostavljanje analitičkih kartica kupaca i dobavljača, pregled javnih nabavki male i velike vrednosti i pregled avansa za osnovna i obrtna sredstva - stoji u zahtevu PU Požarevac u koji smo imali uvid.

Izvor blizak istrazi tvrdi da je u prethodne tri godine u

RIO izvršeno više zloupotreba i pronevera u iznosu od preko milion evra. Između ostalog, nenamenski je potrošeno oko 600.000 evra, za navodno podizanje dva hektara vinograda, u cilju rekultivacije pepelita. Umesto toga podignut je vinograd na samo pola hektara i to bez održavanja, pa je u zapuštenom stanju.

Plaćeno je i za reviziju 20.000 evra na ime avansa revizorskom preduzeću LIREW - revizija Beograd, iako je obavljena revizija realno koštala samo 2.000 evra - kaže naš izvor. On dodaje i da je, i pored šest traktora koje

RIO poseduje, iznajmljivan traktor jednog od zaposlenih u ovom preduzeću za 600.000 dinara mesečno. Proveravaju se avansi za osnovna sredstva koja nikad nisu isporučena, kao i razlozi što do maja 2014. godine nije sprovedena nijedna javna nabavka, već su se poslovi sklapali putem direktnih pogodbi. Zloupotrebe su vršene i kod prekovremenog rada. Jednom rukovodećem licu plaćeno je za čak 500 sati prekovremenog rada, a nezakonito je podizan i koeficijent zarade određenim radnicima. Sumnja se i da su radnici zloupotrebljavani tako što su angažovani da rade privatno kod rukovodećih lica

RIO - kaže naš izvor.

Aktuelni direktor RIO Filip Rakić potvrdio nam je da je policija tražila dokumentaciju poslovanja od 2010. do 2013. godine, ali nije želeo da iznosi detalje.

- Ne želim da ometam policiju u njihovom radu, pa ne bih da bilo šta komentarišem. Sve što mogu da kažem to je da treba da odgovara svako ko je zloupotrebio svoj položaj i funkciju zarad ličnih interesa i da nema nedodirljivih, bez obzira ko je, šta je i kojoj stranci pripada - rekao je Rakić. On je dodao da bi radije pričao o trenutnim aktivnostima i planovima zaposlenih u

RIO nego što bi komentarisao poslovanje ranijeg rukovodstva, jer se time bave nadležni organi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.