Izvor: B92, 15.Mar.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenamenski trošili odobrene kredite

Beograd -- Kredite su dobili kao početnici u biznisu. Deo njih, međutim, novcu je našao "bolju" svrhu - kupili su automobile, stanove ili pozajmili uz mnogo veću kamatu.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (danas Nacionalna agencija za regionalni razvoj) kontrolišući trošenje novca 1.522 odobrena kredita u 2007. godina otkrila je da je 46 korisnika to uradilo - nenamenski. Protiv njih već jesu, ili će biti pokrenute krivične prijave.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od pozajmice, sa svega jedan odsto kamate, trebalo je da kupe opremu, srede poslovni prostor i zaposle radnike.

Kredite su mimo ugovora trošili najčešće preduzetnici. Od 46 otkrivenih nenamenskih trošenja preduzetnici su odgovorni u 41 slučaju. Preostalih pet vezuje se za ljude koji su pozajmicu uzeli za pokretanje preduzeća.

"Osim nenamenskog korišćenja sredstava, kontrola kredita iz 2007. godine je pokazala i da je deset odsto preduzetnika izbrisano sa evidencije Agencije za privredne registre. To, međutim, ne znači da su automatski prestali i da rade. Postoji mogućnost da su se reorganizovali ili spojili sa drugim preduzećima", kaže Ivica Eždenci, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Cilj kredita za početnike je da oni, koji bi da se otisnu u preduzetničke vode, početni kapital dobiju sa minimalnom kamatom. Ko reši da sredstva zloupotrebi, kako kažu u Regionalnom centru, teško ga neko može sprečiti.

"Država nastoji da uspostavi pravi bilans između formalnih, administrativnih uslova za podizanje kredita, s jedne, i kontrole s druge strane - kaže Eždenci. - Ako proceduru za dobijanje učinimo strogom, krediti će biti nepristupačni početnicima i dobićemo kontraefekat. Sektor malih i srednjih preduzeća čini kičmu razvoja svake privrede".

Kontrola je do sada otkrila tri odsto klijenata koji nisu poštovali ugovorene obaveze. Predmet sledeće provere biće oni koji su se zadužili tokom 2008. godine. Do sada je u kredite uloženo 8,9 milijardi dinara.

"Za tri godine odobreno je 6.625 kredita - dodaje Eždenci. - Zaposleno je više od 20.000 radnika. Kontrola je pokazala da 55 odsto početnika iz 2007. godine dobro posluje, imaju u planu dalja proširenja poslovanja i zapošljavanje novih radnika".

Od 46 preduzetnika i biznismena koji su nenamenski trošili odobrena sredstva, najviše ih je u Beogradu - 16. U Požarevcu su otkrivena tri, a u Boru i Loznici po dva.

Po jedan kredit nenamenski je utrošen u Brusu, Čačku, Ćupriji, Dimitrovgradu, Gornjem Milanovcu, Kladovu, Kovinu, Kragujevcu, Majdanpeku, Paraćinu, Pirotu, Požegi, Priboju, Prokuplju, Topoli, Valjevu, Velikom Gradištu i Zrenjaninu. Priprema se pokretanje krivične prijave protiv dvoje korisnika kredita za pokretanje biznisa iz Pančeva, i po jednog iz Kovina, Koceljeve i Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.