Nenadićeva za promenu Ustava

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadićeva za promenu Ustava

Beograd -- Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić izjavila je za "Politiku" da je potrebno menjati Ustav Srbije.

Ona smatra da je važeći Ustav "do krajnjih granica" proširio nadležnost Ustavnog suda zbog kojih je taj sud izgubio fizionomiju čuvara Ustava i organa koji izuzetno odlučuje.

"Važeći Ustav je do krajnjih granica proširio nadležnost Ustavnog suda i jasno je da bi jedino promenom najvišeg pravnog akta broj i vrsta nadležnosti mogli biti primereni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovoj ulozi", rekla je za Bosa Nendadić.

Prema njenim rečima, pojedini poslovi koje sada Sud obavlja, a koji su mu u nadležnost stavljeni Zakonom morali bi se "izmestiti" iz primarne nadležnosti Ustavnog suda, pa su najavljene izmene Zakona o Ustavnom sudu prilika da se to uradi.

To je nužno, kako je navela Nenadićeva, ne samo zato što je postupak promene Zakona jednostavniji od promene Ustava, već "pre svega zbog činjenice da nadležnosti Ustavnog suda, zbog karaktera i uloge ove institucije, ne mogu biti pitanje o kome treba da odlučuje zakonodavac".

Promena je potrebna i zbog toga što su pojedini poslovi koji su stavljeni u nadležnost suda po svojoj prirodi ne spadaju u ustavnopravne sporove, već u pitanja koja su primerenija funkcijama drugih organa, koje su utvrdjene Ustavom, rekla je Nenadić.

Ona je rekla da je pred Ustavnim sudom trenutno više od 7.000 ustavnih i drugih žalbi, oko 600 predmeta normativne kontrole i više od 100 osporenih zakona, čiju saglasnot sa Ustavom treba da oceni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.