Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadić za RTV: Civlno društvo prisutno na izborima

BEOGRAD -

Transparentnost Srbija će na predstojećim izborima imati između 15 i 20 kontrolora. Civilno društvo želi da bude prisutno na izborima, rekao je gostujući u emisiji "1 na 1" Radio – televizije Vojvodine Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnost Srbija.

On je na pitanje o kontroli finansiranja stranaka rekao da u finansiranju partija postoje prihodna i rashodna strana i istakao da je prihodna strana uvek zanimiljivija, ko je dao novac, da li je novac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz nekih javnih institucija i tako dalje.

"Transparentnost Srbija gleda rashodnu stranu. Smisao monitoringa je da se dobije predstava šta čini rashode. Ako je cifra manja od redovne cene i ona treba da se iskaže u izveštaju", rekao je Nenadić.

Kako je istakao, kontrolori će gledati stvari u vezi sa finansiranjem, bilborde, scenske efekte, pojave ljudi iz javnog života, koncertni program, pozorišni program.

"Sve to košta, sve su to stvari koje su vidljive i na osnovu njih se može zaključiti da li je neki trošak prikazan. Monitoring treba da prikaže da li će stranke biti poštenije u prikazivanju troškova", rekao je Nenadić.

Prema njegovim rečima Zakon je rigorozniji i nisu učesnici izbora pošteni ili nepošteni, već su takvi jer su imali priliku da varaju.

"Veliki ulog vlasti je u pitanju i stranke se bore da pređu cenzus. Može se očekivati da će biti kršenja pravila čak i ako kontrola bude rigorozna. Veliki je broj učesnika u izborima i ne postoje opšta pravila. Stranke moraju da razumeju to što javnost traži, javnost želi čistiju situaciju", istakao je Nenadić.

Kako je naglasio, u Srbiji se ne ide sa saopštavanjem velikih cifri za izbore, a kada u Srbiji bude bila čistija situacija i strankama i građanima će biti lakše.

"U medijskom svetu postoji pritajeno oglašavanje koje ne ide kroz plaćene termine. Pritajeno reklamiranje u informativnom programu, u zabavnom programu, troškovi osmišljavanja kampanje, zaobilaženje zakona kroz velike donacije koje se dele po članovima partija", rekao je on.

Prema njegovim rečima stranke će da koriste više resurse koje dobijaju iz budžeta, za finansiranje kampanja izdvojeno je oko osam miliona evra iz republičkog budžeta i Srbija ima i još pokrajinske i lokalne izbore, preko deset miliona evra će otići za finasiranje izborne kampanje.

"Treba zabraniti korišćenje javnih resursa, oglašavanje i sponzorstva javnih preduzeća, jer na taj način se može kupovati podrška medija za određenu političku opciju. Neke promene su moguće, nije nužno da se na ovaj način upravlja javnim preduzećima, to je posledica činjenice da su javna preduzeća deo plena", ustvrdio je Nenadić.

"Mogao je da se izmeni zakon o javnim preduzećima, da se mogućnost za sponzorstva javnih preduzeća ukine. Potrebna su što konkretnija obećanja promene zakona", rekao je Nenadić i istakao da novac za kontrolu može da se obezbedi iz budžetske rezerve, i da je ukidanje blanko ostavki samo sredstvo, a ne cilj samo po sebi.

Emisiju "1 na 1" Radio – televizije Vojvodine u kojoj je gost bio Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnost Srbija u celosti možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nenadić za RTV: Civilno društvo prisutno na izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012

BEOGRAD -..Transparentnost Srbija će na predstojećim izborima imati između 15 i 20 kontrolora. Civilno društvo želi da bude prisutno na izborima, rekao je gostujući u emisiji "1 na 1" Radio – televizije Vojvodine Nemanja Nenadić programski direktor Transparentnost Srbija...On je na pitanje o...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.