Nenadić: Veliki problemi u javnim preduzećima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2011, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenadić: Veliki problemi u javnim preduzećima u Srbiji

BEOGRAD -

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je danas da je izveštaj Državne revizorske institucije pokazao da postoji veliki problem u javnim preduzećima.

On je novinarima kazao da problemi sa javnim preduzećima, bez obzira na to da li dobijaju subvencije ili posluju sa dobitkom, postoje zbog nedovoljne kontrole i velikog političkog uticaja na poslovanje.

"Šteta što je propuštena prilika da se ove godine izmeni Zakon o javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzećima i da se promeni načina izbora rukovodilaca i spreči rasipanje na nepotrebne stvari poput sponzorstva", kazao je on.

Nenadić je naglasio i da je pre dve godine, kada je prvi put objavljen revizorski izveštaj, "jedan od najfrapantnijih podataka bio da Direkcija za imovinu Srbije ne poseduje ažurne podatke o tom šta sve tu imovinu čini".

Kako je naveo, sada postoji napredak u odnosu na stanje od pre dve godine, ali pitanje imovine mora da se reši pre svih drugih, jer ako ne znamo šta je naše zajedničko, odnosno državno, biće lako da se jedan deo te imovine izgubi i slije u privatne džepove.

Finansijski efekti revizije za građane Srbije, mogu da budu sprečavanje rasipanja ili vraćanje dela nepravilno utrošenog novca kroz usvajanje revizorskih preporuka, naglasio je on.

Nenadić je dodao da do sada nije bilo mnogo onih koji su kažnjeni na bilo koji način i broj ljudi koji su oglašeni odgovornim je daleko manji od broja slučajeva u kojima su utvrđena kršenja zakona.

"Za građane je najvažnije da se najveći deo neracionalno utrošene imovine vrati, da se obezbedi da se takve stvari više ne dešavaju i da se kažnjavanje odgovornih postavi na drugačiji način izmenama zakona", kazao je on.

Nenadić je istakao da se odgovornost za loše postupanje mora materijalizovati, odnosno, da kazne za rasipanje javnih sredstava ne budu samo prekršajne, već da obuhvate i odgovornost ličnom imovinom.

Državna revizorska institucija (DRI) objavila je danas izveštaj o kontroli 47 subjekata u kojoj su utvrđene brojne nepravilnosti zbog kojih je do sada podneto 18 zahteva za prekršajni postupak i tri krivične prijave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.