Izvor: Blic, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoćnima otežan put do pomoći

Nemoćnima otežan put do pomoći

LJUBOVIJA - Korisnici socijalne pomoći iz ljubovijskih sela, mahom stari i nemoćni, praktično su onemogućeni da dođu do sredstava koja im pripadaju.

Sve centre za socijalni rad Ministarstvo zapošljavanja i socijalne politike početkom jula prošle godine obavestilo je da će se od tog meseca, umesto dostave na kućnu adresu, isplata korisnicima prava na materijalno obezbeđenje i prava na izdržavanje lica na porodičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smeštaju obaviti isključivo putem namenskih tekućih računa u svim poštama u Srbiji.

- Odmah se pokazalo da ovaj model u praksi ne funkcioniše. Očigledno je da je model pravljen za urbane sredine. Ali uslovi života, komunikacije i opremljenost službi u našim planinskim krajevima su daleko od urbanog. Poštari ni do sada nisu stizali do kuća korisnika, već su jednom sedmično dolazili do seoskih prodavnica i škola i tu ostavljali poštu. U većini naših sela nema pošte, a i tamo gde ih ima nemaju kompjuter, i ne postoji način da se proveri uplata, niti da se izvrši isplata - kaže Verica Milanović, direktor ljubovijskog Centra za socijalni rad. Ona dodaje da ni tu nije kraj mukama korisnika sredstava. Oni sada moraju da dođu u ljubovijsku poštu, naravno ako su zdravi i ako mogu da plate prevoz.

- Naša opština nema puno korisnika, ali većina ih je nepismena, nepokretna, slepa, gluva i nikada nije čula za kreditnu karticu, a neki zbog starosti nemaju ni ličnu kartu. O svemu ovome smo obavestili Ministarstvo dopisom još u septembru prošle godine, ali nikakav odgovor nismo dobili - kaže Ljiljana Jošić, socijalni radnik.

Simka Nedeljković (96) živi sama u Gornjoj Ljuboviđi. Nema ni dece ni bližih rođaka. Ionako ubogi starački život joj se pretvorio u pravi pakao. U sličnoj situaciji je i Darinka Ignjatović (83) iz Postenja, Milija Milošević (80) iz Selanca, Novka Veselić (80) iz Orovičke Planine, Milica Petrović (79) iz Drlača....

- Ne mogu da verujem da je neko smislio da Simka sa 96 godina, jedva pokretna, mora da svakog meseca ide u Ljuboviju da podigne materijalno obezbeđenje. Pa ona ima staru ličnu kartu bez matičnog broja. Pisao sam ministru Laloviću i pitao sam ga ko može naterati staru ženu da u 96. godini vadi novu ličnu kartu, otvara tekući račun i nauči da se služi platnom karticom. I pri tom još da pola ionako male nadoknade potroši na odlaske u Ljuboviju. I šta će da rade oni koji do Ljubovije nemaju nikakav prevoz. Rekao sam ministru da pošalje svoje savetnike da vide gde sve ovde narod živi. Pa nije Srbija samo Beograd, Novi Sad ili Niš. Nikakav odgovor od ministra nisam dobio - ogorčeno priča Nedeljko Nedeljković iz Gornje Ljuboviđe, čija porodica, koliko može, pomaže staroj Simki. Jugoslav Trijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.