Izvor: B92, 23.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemoć vojne policije"

Hag -- Zarobljenike iz vukovarske bolnice dovedene u kasarni JNA je obezbeđivala jedna četa vojne policije, rekao svedok.

Kapetan prve klase Mladen Marić, svedok na suđenju "Vukovarskoj trojci", je rekao da je 20. novembra 1991. godine dobio zadatak da u kasarni JNA u Vukovaru razduži opremu svoje protiv-terorističke čete. U kasarni je zatekao pripadnike Teritorijalne odbrane kako "protestuju" zbog namere JNA da se zarobljenici iz vukovarske bolnice prebace u vojni zatvor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Sremskoj Mitrovici.

Svedok kaže da su teritorijalci "pretili, psovali i tražili da se zarobljenicima sudi u Vukovaru". Po njegovim rečima, u kasarni je bilo 30 do 50 pripadnika TO i tri do četiri autobusa puna ljudi dovedenih iz bolnice. Kada je shvatio da će se situacija oteti kontroli, Marić je odlučio da pomogne komandiru čete vojne policije koja je obezbeđivala kasarnu. Najpre su se, kaže, verbalno sukobili sa teritorijalcima, a nakon toga ih "udaljili iz kasarne".

Optužba je u svom dokaznom postupku tvrdila da su teritorijalci, dok su se nalazili u kasarni, ulazili u autobuse i pretukli neke od zarobljenika. Marić o tome nije svedočio.

Marić je rekao da je nakon što su teritorijalci izbačeni iz kruga kasarne otišao da razduži opremu i da se u zgradi zadržao oko dva sata. Kada je ponovo izašao u dvorište, autobusa više nije bilo. Tvrdi da ne zna šta se dogodilo sa zarobljenicima nakon toga.

Po optužnici protiv "vukovarske trojke" autobusi su iz kasarne odvezeni na Ovčaru, a hrvatski zarobljenici su u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine pogubljeni na obližnjem stratištu u Grabovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.