Nemci zabranili mise za Praljka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci zabranili mise za Praljka

Nemačka biskupija Rotenburg-Štutgart zvaničnim dopisom zabranila je hrvatskoj katoličkoj misiji koja deluje unutar te biskupije održavanje mise zadužnice ili bilo kakve druge vrste komemoracije za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

U dopisu, koji je potpisao katedralni kanonik Paul Hildebrand se kaže da nije na pastoralnim saradnicima, koji su u službi biskupije Rotenburg-Štutgart, da dovode u sumnju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Index.hr.

Hildebrand upozorava tamošnju Hrvatsku katoličku misiju da u u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica, tim povodom ne održava nikakve komemoracije, niti svete mise.

Takođe se izričito zabranjuje sudelovanje u komemoracijama toga tipa i kaže da se članovi te misije se smeju na takvim komemoracijama prepoznatljivo pokazivati.

Hrvatske katoličke zajednice, ustanove Biskupije Rotenburg-Štutgart su kao takve, obavezne na striktnu neutralnost i biskupije se ne smeju politički izjašnjavati, ističe se u uputstvu.

Biskupija Rotenburg-Štutgart upozorava da bi služenje mise striktno poštuje uputstvo i ističe da njegovo kršenje predstavlja neposlušnost koja se kažnjava po crkvenom pravu.

Na uputstvo nemačke biskupije usledila je skandalozna reakcija dvojica hrvatskih teologa Ante Periše i Ante Sesara, prenosi hrvatski portal.

Oni su biskupiji Rotenburg-Štutgart poslali otvoreno pismo koje su dostavili i hrvatskim desničarskim portalima, u kojem se zgražaju nad tim što se zabranjuje služenje misa za Praljka.

Hrvatski teolozi pišu da ne mogu "verovati vlastitim očima da je zaista neko napisao ovakav dopis upućen hrvatskim sveštenicima i vernicima na području nemačke biskupije Rotenburg-Štutgart!".

"Zabraniti hrvatskim dušbrižnicima i pastoralnim saradnicima na području te biskupije da mole i slave svete mise za pokojnog generala Slobodana Praljka i čak da prisustvuju bilo kakvim drugim molitvama za tog generala, osim tajno i inkognito, to krši sve civilizacijske i hrišćanske običaje i norme, pa čak i ako je general Praljak „osuđeni ratni zločinac"".

Hrvatski teolozi Praljka upoređuju s Hristom i Jovankom Orleankom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nemci zabranili mise za Praljka

Izvor: Radio 021, 27.Dec.2017

Nemačka biskupija Rotenburg-Štutgart zvaničnim dopisom zabranila je hrvatskoj katoličkoj misiji koja deluje unutar te biskupije održavanje mise zadušnice ili bilo kakve druge vrste komemoracije za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka...U dopisu, koji je potpisao katedralni kanonik Paul...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.