Nemci upozoravaju Ukrajince: Rusi su vas provalili, ovo sve menja

Izvor: B92, 27.Maj.2023, 17:18

Nemci upozoravaju Ukrajince: Rusi su vas "provalili", ovo sve menja

Nemačka urednička mreža (RND) upozorava da he moguće da su Rusi dešifrovali komunikaciju između ukrajinskih vojnika.

Informacija, koju je kasnije citirao nemački Merkur zasnovana je na razgovorima sa ukrajinskim vojnicima. Ruske trupe su očigledno u stanju da prisluškuju ukrajinske planove napada. Ovo komplikuje kontranapad. Pogođena je i PVO, piše Merkur.de.

Nemačko izdanje piše da ruska vojska odlučno radi na osujećenju ukrajinske kontraofanzive. RND >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da stručnjaci izražavaju zabrinutost.

Ovo je povezano sa činjenicom da je ruska vojska poslednjih meseci potpuno promenila taktiku i postiže uspehe protiv Ukrajine.

Prema ekspertima, Rusija je najverovatnije "hakovala ukrajinsku komunikaciju" i sve sluša. RND je dobila informacije od Kraljevskog instituta združenih službi za istraživanje odbrane i bezbednosti (RUSI).

U izveštaju se kaže da su Rusi uspeli da razbiju 256-bitnu enkripciju na Motorola radio uređajima i da slušaju u realnom vremenu.

Tvrdnja RUSI-ja zasniva se na intervjuima i razgovorima sa ukrajinskim vojnicima u aprilu i maju ove godine. RUSI piše da su ovi vojnici učestvovali u odbrani Kijeva, Harkova, Bahmuta i Avdijevke "ili su učestvovali u ofanzivama na Herson i Harkov".

Nemački mediji pišu da je takav iskorak problem za Ukrajinu i to veoma ozbiljan.

"Ovo je odlučujuća prednost", piše RND. Međutim, prema RUSI, problem je nastao zbog ukrajinskog nemara.

Kada ukrajinski vojnik bude zarobljen ili ubijen, ruska vojska konfiskuje njegovu opremu. RUSI tvrdi da Ukrajinci ne menjaju često frekvencije komunikacije.

"Očigledno ne menjaju dovoljno često svoje kodove za šifrovanje", piše Merkur.de.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.