Nemci traže banatsku trsku, otvoren konkurs za sekače

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci traže banatsku trsku, otvoren konkurs za sekače

U okolini Belog Blata godišnje se iseče više od stotinu hiljada snopova trske koja se koristi za pokrivanje krovova, proizvodnju štukatura i ploča za izolaciju. Godišnje se iz tog kraja izveze oko pedeset šlepera kvalitetne trske.
Trska se seče uglavnom tokom zime. Nekada se to radilo ručnim kosama, zatim kosačicama a u poslednje vreme kombajnima, što znatno olakšava i ubrzava posao.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Za razliku od prošlogodišnje zime koja je obilovala sa snegom, ovi januarski dani su idealni za seču.
Erne Ladvanski iz Belog Blata kaže da je vreme izuzetno lepo, nema magle, nema inja, trska je suva, idealna za košenje.
"Radićemo do uveče punom parom", kaže Ladvanski ističući da kombajn zamenjuje desetak sekača.
Najveći problem u ovoj proizvodnji je nedostatak mlađih radnika. Tokom cele sezone je otvoren konkurs ali nema zainteresovanih, jer su mladi uglavnom za boljim poslom otišli u inostranstvo. Među retkima koji su ostali je Ferko Dvorski.
Ferko Dvorsk ima 21 godinu i kaže da ostaje u selu, jer taj posao nije težak.
Zaposleni kažu da je ovo klimatski najpovoljnija godina u protekloj deceniji i očekuju dobre rezultate.
"Plan je kao i svake godine, očekujemo šezdeset hiljada snopova, ne mogu da tvrdim ali sam optimista, mislim da je to ove godine realno i može biti i malo više. Trska kao i do sada završava u Nemačkoj, sto posto naše proizvodnje izvozimo za Nemačku", kaže Nebojša Superov, direktor firme "Jedinstvo" iz Belog Blata.
Trsku seku uglavnom muškarci, dok u pogonu rade isključivo žene, posao je normiran ali to za tridesetak radnica nije neka poteškoća.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemci traže banatsku trsku, otvoren konkurs za sekače

Izvor: B92, 24.Jan.2020

Belo Blato -- Sekači trske iz Belog Blata ovih dana imaju pune ruke posla...Godišnje se u okolini tog banatskog sela iseče više od stotinu hiljada snopova trske koja se koristi za pokrivanje krovova i proizvodnju štukatura i ploča za izolaciju...Godišnje se iz tog kraja izveze oko pedeset šlepera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.