Nemci šokirani skandaloznim porukama hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević o beloj Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2019, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci šokirani skandaloznim porukama hrvatske diplomatkinje Elizabete Mađarević o "beloj Evropi"

Nemci su šokirani rasističkim, homofobnim, ksenofobnim i ultradesnim porukama koje društvenim mrežama širi prva sekretarka Ambasade Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević, piše portal Index.

Ovaj hrvatski portal je u petak otkrio, kako je naveo, skandalozne poruke koje je na društvenim mrežama širila Mađarevićeva, što je postalao tema i u nemačkim medijima.

Mađarević je, naime, na svom fejsbuk profilu zagovarala "belu Evropu", izražavala ksenofobne i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamerila "nedostatak vlastite kulture".

Nemačka televizija ZDF izveštava da je "rasistički post hrvatske diplomatkinje izazvao pažnju" i dodaje da se hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro ogradilo od stavova Mađarevićeve, koja je pozvana na razgovor u Zagreb.

"Slučaj dobija na važnosti zbog toga što Hrvatska početkom godine preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije", konstatuje ZDF.

ZDF ističe da se Mađarević najpre branila izjavom da ima pravo na svoje konzervativne stavove, da bi onda, dan nakon toga, ustvrdila da joj je profil na fejsbuku hakovan, što je protivno činjenici, jer ona već duže vreme objavljuje "ultradesne, homofobne i ksenofobne stavove".

Navodi i da je Mađarević "vređala Angelu Merkel".

O skandaloznim rasističkim postovima Mađarevićeve piše i nedeljnik Štern, poslovni dnevnik Handelsblat, lokalni list Noje Dresdner Nahrihten i mnogi drugi.

O toj "blamaži" hrvatske diplomatije članke su objavili i austrijski mediji, preneo je Index.

Navodi se da austrijski veoma čitani tabloid Kronen Cajtung takođe piše o "mržnji na Fejsbuku" i ističe da je "hrvatska diplomatkinja izazvala dramu u Berlinu" svojim postom o "čistoj i autentičnoj Evropi" kao "beloj Evropi".

Kronen podseća da je Madarević početkom godine imenovana za prvog sekretar hrvatske Ambasade u Berlinu.

Standard ne veruje u priču Mađarević o hakovanom profilu.

Taj austrijski dnevnik konstatuje da su "rasistički stavovi hrvatske diplomatkinje u Berlinu izazvali uznemirenost" i ističe da se od Mađarević hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova distanciralo.

"Prvo odbrana svojih stavova, onda navodno hakovanje", ironično primećuje Standard promenu priče Elizabete Mađarević koja je prvo rekla da ima pravo na svoje stavove, da bi, kako se navodi, sutradan ustvrdila kako je žrtva hakovanja i da se preko nje napada vlada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.