Nemci i dalje kupuju markama

Izvor: Politika, 17.Avg.2012, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci i dalje kupuju markama

Oko 13,2 milijarde maraka ostalo je prema podacima Bundesbanke ušuškano u dušecima, starim molitvenicima i džepovima kaputa – više nego svih drugih valuta evrobloka zajedno

Dok Evropu drma dužnička kriza, veliki broj Nemaca se nostalgično vratio napuštenoj marki. Ponovo kupuju starom valutom, a trgovci ih rado prihvataju, piše „Volstrit džornal“.

Urlike Berger, 55-godišnja vaspitačica iz Gajberga, prebirala je po kovanicama dok se približavala pultu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u apoteci. Izbrojala je malo više od 30 maraka, što je bilo taman dovoljno da pokrije račun.

„Dobar je osećaj da ih ponovo držim u rukama, a još i vrede“, govori s nostalgijom i pokazuje novčiće izvučene iz prevoja sofe koju je davno izbacila iz upotrebe.

Iza pulta apoteke u ovom malom mestu na jugu Nemačke nalazi se tacna puna nemačkih maraka – papirnih i kovanih – ceo mesečni pazar.

Dok druge bivše valute polako odlaze u istoriju, dobra stara d-marka (diegutealteD-mark), kako je zovu od milošte, daleko od toga da je „izumrla“. Nemci su zvanično razmenili stari novac za evro 1. januara 2002. i marka je istog trenutka prestala da bude zvanično sredstvo plaćanja.

Ipak, oko 13,2 milijarde maraka (6,75 milijardi evra) ostalo je prema podacima Bundesbanke ušuškano u dušecima, starim molitvenicima i džepovima kaputa – više nego svih drugih valuta evrobloka zajedno.

Za razliku od Italije i Francuske koje su dozvolile da se lire i franci zvanično ugase za poslednju godinu dana, Nemačka nikada nije odredila rok za zamenu starog novca za evro. Zato trgovine i ostale firme mogu ako tako odluče i dalje da ih razmenjuju u ekspoziturama centralne banke.

Mnogi trgovci uspeli su prilično da zarade polazeći od činjenice da je toliko maraka ostalo u kasicama.

„Ostavite poslednji pfenig u Gajbergu“ – slogan je kampanje koja se ovde vodi svakog maja kako bi izvukla zaostale novčanice i prebacila ih u kase lokalnih restorana i prodavnica.

„Ne radimo ovo samo da bismo ljudima učinili uslugu. Verovatno 90 odsto tog novca u protivnom nikad ne bismo videli“, priznaje vlasnik apoteke iz Gajberga, gde su kupci iz Frankfurta ovog maja potrošili 15.000 maraka.

„C i A”, međunarodni lanac prodavnica odeće čije je najveće tržište Nemačka, počeo je da prihvata marke 2003. i još uvek uzima oko 150.000 maraka mesečno u svojih 500 radnji po Nemačkoj.

Takođe, oko 90 odsto telefonskih govornica „Dojče telekoma“ prima i bivšu nemačku valutu.

J. J. K.

objavljeno: 17.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.