Nemački supermarketi: Brzi kovid-testovi na prodaju, pet komada za 25 evra

Izvor: B92, 06.Mar.2021, 17:42

Nemački supermarketi: Brzi kovid-testovi na prodaju, pet komada za 25 evra

Nemački trgovački lanci "Aldi Nord" i "Aldi Süd" od danas su u prodaju stavili i antigenske testove na koronavirus.

Kupcima će biti dopušteno da kupe samo jedno pakovanje kako bi se izbeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi imao pristup testiranju, prenosi Jutarnji list.

Krajem februara nemački Savezni institut za lekove i medicinske uređaje prvi put je izdao posebna odobrenja za samotestiranje na koronavirus. Za sva tri proizvoda uzorci se uzimaju brisom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prednjeg dela nosa. U SAD-u je takav test odobren za upotrebu u decembru, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji list.

Paket uključuje pet testova za bris nosa, po ceni od oko 25 evra po pakiranju. Od ponedeljka će se prodavati u drogerijama i ostalim supermarketima, između ostalog i u DM-u.

Reč je o brzom antigenskom testu koji otkriva protein koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa. Brzi testovi na koronu u Nemačkoj i nekim drugim zemljama već su neko vreme dostupni u apotekama, ali samo uz lekarski recept i doplatu. Trgovine širom Nemačke kao i "Lidl" i supermarketi "Reve" i "Edeka" najavili su da će testovi na koronu biti u njihovoj ponudi.

Veliki je plus za nove brze testove da uzorak može da se uzme iz prednjeg dela nosa, pa je to prilično jednostavno uraditi i kod kuće. Pi-si-ar testovi prikupljaju materijal uzorka duboko iz nosa ili duboko iz grlu, za šta je potrebno više stručnosti.

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema, slični su testovima za trudnoću. Nakon 15 do 20 minuta test trake pokazuju da li je pacijent pozitivan ili negativan na koronavirus.

Predstavnik Slobodnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner već je sredinom februara naglasio da bi brzi testovi na koronavirus mogli da budu šansa za veću slobodu tokom pandemije.

Brzi testovi, nadaju se Nemci, mogli bi da im omoguće malo više slobode u kratkom vremenskom periodu, zaključuje Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POČELA PRODAJA BRZIH TESTOVA U SUPERMARKETIMA: U jednoj državi građani mogu sami da provere da li imaju koronu

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2021, 14:11

U Nemačkoj je počela prodaja brzih testova na koronu u supermarketima..Nemački lanci marketa Aldi i Lidl počeli su prodavati brze testove na koronavirus, a zainteresovanost građana je velika...Pakovanje u kojem se nalazi pet testova Aldi prodaje po 25 evra, a Lidl po 22 evra. Pre otvaranja prodavnica...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.