Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2010, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački predsednik u Poljskoj 40 godina posle Branta

VARŠAVA -

Nemački predsednik Kristijan Vulf danas boravi u Varšavi da zajedno sa Poljacima obeleži 40. godišnjicu slavnog gesta nemačkog kancelara Vilija Branta koji je neočekivano klekao pred Spomenikom junacima Varšavskog geta, odajući tako poštu milionima jevrejskih žrtava holokausta.

Nemački predsednik sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim i drugim poljskim zvaničnicima obeležava danas i četiri decenije od prvog koraka ka normalizaciji odnosa Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Poljske i početka puta ka istorijskom pomirenju dva naroda među kojima je u prošlosti proliveno mnogo krvi.

Sporazumom iz decembra 1970. godine tadašnja Zapadna Nemačka prvi put je priznala granice sa Poljskom na Odri i odrekla se aspiracija na teritorije koje su odlukom velikih sila pripale Poljskoj kada je posle Drugog svetskog rata cela pomerena na Zapad i dobila nekadašnje nemačke teritorije.

Vulf i Komorovski prvo polažu venac na spomenik gde je Brant 7. decembra 1970. godine spontano kao prvi visoki nemački zvaničnik klekao u nemom izvinjenju žrtvama holokausta.

"Na dnu nemačke istorije, sa osećanjem težine miliona pobijenih, učinio sam ono što čine ljudi kada ostanu bez reči", objasnio je u svojim memoarima Brant da njegov gest koji je ušao u svetsku istoriju nije bio nikako unapred planiran.

Tadašnje poljske komunističke vlasti tim gestom ostale su zaprepašćene, medijima je cenzor konfiskovao fotografiju klečećeg nemačkog kancelara, mada taj gest nisu javno komentarisale.

U kuloarima su jetko pitali Branta zašto nije klekao i pred Spomenikom neznanom junaku da oda poštu i poljskim žrtvama Drugog svetskog rata.

"Nijedan od poljskih partnera nije se nadovezao na moj gest. Iz toga sam izveo zaključak da se ni drugi još nisu obračunali sa tim delom svoje prošlosti", napisao je Brant u memoarima 1989. godine.

Brantov gest koji je zadivio svet nije naišao na apsolutno odobravanje ni u njegovoj Nemačkoj a mnogi su kritikovali kancelara da je tim što je klekao u Varšavskom getu u stvari ponizio Nemačku.

U današnjoj Poljskoj taj Brantov gest tumači se kao jedan od velikih simbola na putu istorijskog pomirenja Nemaca i Poljaka a 2000. godine trg blizu Spomenika junacima Varšavskog geta nazvan je po Viliju Brantu.

Kristijan Vulf i Bronjislav Komorovski učestvovaće danas takođe na međunarodnoj konferenciji "Evropa - kontinent pomirenja? 40 godina od posete Vilija Branta Varšavi".

U želji da naglase da su danas Poljaci i Nemci potpuno prevazišli bolno istorijsko nasleđe i okrenuti su budućnosti, srešće se u Predsedničkoj palati u Varšavi sa omladinom iz obe zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.