Nemački predsednik potpisao puštanje u rad ESM

Izvor: Blic, 13.Sep.2012, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački predsednik potpisao puštanje u rad ESM

Nemački predsednik Joakim Gauk potpisao je danas odobrenje za puštanje u rad evropskog spasilačkog fonda, otvarajući tako put za ratifikaciju ključnog oruđa za borbu protiv finansijske krize u evrozoni.

Predstavnica za štampu predsednika Gauka izjavila je da je on potpisao neophodna dokumenta za odobrenje Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) i fiskalnog pakta, ali da su potrebni dodatni koraci za ratifikaciju tih dokumenata.

Potrebno je, takođe, da se nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlada složi sa uslovima, koje je u sredu odredio nemački Ustavni sud.

U presudi koja je praćena širom sveta, sud je, pored ostalog, ograničio učešće Berlina u fondu na njegov udeo u kapitalu ESM od 190 milijardi evra, ukazujući da bi svakom povećanju udela trebalo prethoditi odobrenje parlamenta.

Povezane vesti: Estonija izglasala pokretanje ESM Ekonomski šefovi EU u ponedeljak pred Evropskim parlamentom Merkelova i Oland: Uradićemo sve da zaštitimo evrozonu Vlada Grčke ukida desetine javnih organizacija Kriza ujedinjuje "zaraćene" italijanske gradove

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.