Nemački poslanik osuo paljbu po Srbiji: Prešli su crvenu liniju

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 11:39

Nemački poslanik osuo paljbu po Srbiji: Prešli su crvenu liniju

Javna tajna da je Nemačka glavni čuvar Kurtija dobila je još jednu potvrdu izjavom predsednika Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota, pišu mediji.

Rot, koji je iz Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca, u ponedeljak, na sastanku sa vlastima u Prištini, kazao je da je "predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za brutalno nasilje nad pripadnicima Kfora na severu", a goloruki srpski narod koji je ustao protiv terora nazvao je ruljom, pišu "Večernje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosti".

"Nemački političar, ne samo da je zaboravio da pomene da je do nereda u maju ispred Opštine Zvečan došlo tokom mirnog protesta Srba zbog nametanja albanskih gradonačelnika, a koji je eskalirao posle rafala tzv. kosovske policije na demonstrante, već je salvu kritika na Beograd sručio baš u danu kada je treći put zapaljena kuća povratnika Ranka Janačkovića u Novom Selu Mađunskom, kod Vučitrna, i kada su trojica Albanaca pretukla Strahinju Petrovića (25) iz Gračanice, koji je bio u automobilu sa kragujevačkim tablicama", ističe list.

"Srbi su prešli crvenu liniju, što je potpuno neprihvatljivo. Nadam se da ćemo imati realnu mogućnost za smirivanje situacije između 'Kosova' i Srbije. Sukobi na severu Kosova bili su potpuno neprihvatljivi i Vlada 'Kosova' preuzima odgovornost za neke greške. Ali, na kraju krajeva, Vučić je odgovoran za brutalno nasilje nad vojnicima Kfora", poručio je Rot.

On je ocenio da ima dobrih razloga da se kritikuje situacija u Srbiji, koja je, kako je naveo, "daleko od ispunjavanja principa Evropske unije, jer EU nije samo pitanje zajedničkog tržišta već i mesto zajedničkih vrednosti" i dodao da ne vidi napredak u pravom smeru.

"Ne vidim usklađivanje sa politikama Evropske unije kada je u pitanju uvođenje sankcija Putinovom režimu. Ovo je razočaravajuće za sve nas", poručio je nemački poslanik i dodao da se zalaže za formiranje ZSO, ali "ne i za novu Republiku Srpsku" i da su sankcije "koje EU sprovodi protiv 'Kosova' greška".

Posle ovakvih izjava nemačkog zvaničnika jasno je u kakvoj će atmosferi biti održana nova runda pregovora Beograda i Prištine sutra u Briselu, koje će voditi predsednik Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, pišu dalje Novosti.

Šef države kazao je juče da će u nastavku dijaloga jedna od glavnih tema biti bezbednost Srba na KiM. Govoreći o paljenju kuće Janačkovića i prebijanju Petrovića, istakao je da je o tome već razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Ukazao sam na taj problem. I u četvrtak će to biti glavna tema", najavio je Vučić.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović rekao je za "Novosti" da "dok premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti gazi Rezoluciju SB UN 1244, sabotira ugovorne obaveze, otima srpske njive za baze na severu i hapsi Srbe, Zapad kao negoduje, poziva na pregovore i deeskalaciju".

"Ispod toga ubrzava isporuke dronova, bornih kola, helikoptera, dalekometnog oružja i obučava kadrove buduće vojske. Mi ćemo javno da te, ko bajagi, kritikujemo, čak i pretimo smenom i sankcijama, a ti znaš šta ti je posao - ne dozvoljavaj povratak proteranih, hapsi, zastrašuj i proteruj preostale Srbe", smatra Jovanović.

On objašnjava da je jasno da Nemačka, uz asistenciju Francuske, duva u antisrpsku tikvu i da je sada to samo još jednom, izjavama Rota i potvrđeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.