Nemački obaveštajac optužen: Prenosio tajne Rusiji?

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 19:00

Nemački obaveštajac optužen: Prenosio tajne Rusiji?

Zaposleni u nemačkoj spoljnoj obaveštajnoj službi i njegov poznanik optuženi su za izdaju zbog navodnog prosleđivanja tajnih dokumenata Rusiji.

U današnjem saopštenju tužioci su rekli da je obaveštajac, koji je identifikovan samo kao Karsten L., u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti, uhapšen u Berlinu 21. decembra prošle godine, piše Skaj njuz.

Drugi osumnjičeni, samozaposleni nemački biznismen identifikovan kao Artur E., uhapšen je na aerodromu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Minhenu 22. januara kada je stigao iz Sjedinjenih Država.

Nemačka Federalna obaveštajna služba, ili BND, saopštila je u vreme prvog hapšenja da je dovela tužioce odmah nakon što su interne istrage potkrepile informacije o mogućem slučaju izdaje.

Federalni tužioci saopštili su danas da je Karsten L. bio upoznat sa Arturom E. od maja 2021. godine i da je bio u kontaktu sa ruskim biznismenom koji je povezan sa FSB, ruskom obaveštajnom agencijom.

Njih trojica su se navodno sastala u septembru 2022. sa idejom da pribave osetljive informacije za FSB.

Karsten L. je u dva navrata, od sredine septembra do početka oktobra prošle godine, dostavio Rusima ukupno devet dokumenata koji se odnose na projekat prikupljanja tehničkih obaveštajnih podataka, štampajući ih ili fotografišući na ekranu svog kompjutera, navodi se u saopštenju tužioca.

Zatim je materijal dao Arturu E., koji je fotografisao ispise, odneo digitalizovane podatke u Moskvu, odštampao ih i predao FSB-u na sastancima sa ruskim oficirima, dodaju oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.