Nemački konzervativci obećavaju: Borićemo se protiv krajnje desnice, ali ih nećemo zabranjivati

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 19:58

Nemački konzervativci obećavaju: Borićemo se protiv krajnje desnice, ali ih nećemo zabranjivati

Lider konzervativne opozicione Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) Fridrih Merc založio se za politički obračun sa Alternatvom za Nemačku.

Ali ne i za njenu zabranu jer bi taj postupak, kako veruje, ultradesničare predstavio kao žrtve.

"Ne treba da im pomognemo da se predstave kao žrtve. Svako ko priča o zabrani samo im daje vetar u leđa“, rekao je Merc, ocenivši da politički centar protiv AfD mora da se bori političkim sredstvima.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je govorio na kongresu svoje CDU nakon otkrića da su članovi krajnje desničarske struje Unija vrednosti prošle godine razgovarali o planovima za deportaciju "neasimiliranih" građana sa uticajnim ljudima ekstremno desničarske orjentacije i političarima AfD, preneo je Rojters.

Rast cena, ekonomski šok izazvan ruskim napadom na Ukrajinu i teret koji podnose javne usluge zbog velike imigracije doprinose sumornom raspoloženju u Nemačkoj - kažnjavanju svih vladajućih stranaka, navela je agencija.

"Na sledećem partijskom kongresu doneću predlog da članstvo u Uniji vrednosti postane nekompatibilno sa članstvom u CDU", rekao je Merc povodom sastanka održanom u novembru u vili nedaleko od Berlina.

Posle perioda u kome je CDU bila najglasnija kada je reč o imigraciji u nemačkoj politici, Merc je iskoristio konferenciju za novinare da bi istakao distancu svoje stranke o tom i drugim pitanjima u odnosu na AfD.

CDU ima oko 30 odsto podrške birača, dok se AfD približila podršci od 24 procenata.

"Nemačka je decenijama bila zemlja imigracije", rekao je Merc i istakao da je veoma uspešno integrisala imigrante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.