Nemački investitori zainteresovani da ulažu u Srbiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački investitori zainteresovani da ulažu u Srbiju

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas s predstavnicima poslovnog udruženja "Odbor nemačke privrede za istok" koji su mu predočili da nemačke kompanije pokazuju veliko interesovanje za prisustvo na tržištima Jugoistočne Evrope, pogotovo Srbije.

Tadić je naglasio da je Srbija zainteresovana za intenziviranje privrednih veza s Nemačkom, podsećajući da je ta zemlja na drugom mestu kada je reč o uvozu proizvoda iz Srbije i na četvrtom kada su u pitanju strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << investicije u Srbiji, istaknuto je u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Predsednik Srbije izrazio je nadu da će brojni razgovori predstavnika "Odbora nemačke privrede za istok" sa srpskim privrednicima i predstavnicima Vlade Srbije dovesti do povećanja ulaganja kapitala nemačkih kompanija u Srbiju.

Sastanak u pravi čas

Nemačka želi da još više investira u Srbiju i zainteresovana je za konkretne projekte, tako da predstoji da se o tome razgovara sa resornim ministrima, rečeno je danas novinarima u Vladi Srbije, posle sastanka sa nemačkim privrednicima.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da je sastanak održan u pravom trenutku izlaska iz krize kada je potreban dolazak novog kapitala za razvoj zemlje.

"Delegacija, koja je u poseti Srbiji, okuplja privrednike čiji je obrt 300 milijardi evra", rekao je Cvetković.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo razgovora o potencijalnim ulaganjima u EPS i Telekom, premijer je rekao da sa nemačkim privrednicima nije bilo razgovora o konkretnim projektima, već će se o tome razgovarati na bilateralnim sastancima sa resornim ministrima.

Konkurentnost Srbije

Predsednik nemačkog poslovnog udruženja "Odbor za istok" Klaus Mangold ocenio je da je Srbija vrlo konkurentna i na međunarodnom nivou, ukazujući da postoje oblasti za koje je Nemačka zainteresovana za poslovnu saradnju, kao što je poljoprivreda, prehrambena industrija, telekomunikacije, i energetika.

Tu je još i automobilska industrija, u kojoj su već pozicionirane tri nemačke kompanije u Srbiji, dodao je Mangold.

On je ocenio da u Srbiji ne postoje administrativne prepreke za investitore koje se ne mogu prevazići u konstruktivnom dijalogu.

Cvetković je danas razgovarao sa rukovodstvima 18 nemačkih kompanija o unapređenju ekonomske saradnje, posebno u oblasti investiranja u srpsku privredu.

"Odbor nemačke privrede za istok"

Poslovno udruženje "Odbor nemačke privrede za istok" okuplja najveće nemačke kompanije iz oblasti energetike, hemijske industrije, finansija, proizvodnje softvera, telekomunikacija, aeronautike, automobilske industrije, građevine, trgovine i elektronike, a delegaciju nemačkih privrednika predvodio je Klaus Mangold.

U sklopu nemačke privredne delegacije bili su predstavnici 18 velikih kompanija, od kojih su neke već prisutne na srpskom tržištu, poput Metroa, koji je do sada uložio 185 miliona evra u Srbiju, Leonija, koji je nedavno otvorio fabriku u Prokuplju i RVE-a (RWE), koji je pre nekoliko meseci potpisao memorandum o razumevanju sa Elektroprivredom Srbije.

U saopštenju je navedeno da su u delegaciji "Odbora nemačke privrede za istok" bili i predstavnici Folksvagena (Volkswagen), Dojče telekoma (Deutsche Telekom), Dojče banke (Deutsche Bank) i BASF-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.