Nemački general Halbauer novi komandant Kfora

Izvor: Mondo, 21.Avg.2012, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački general Halbauer novi komandant Kfora

Nemački general-major Folker Halbauer biće novi komandant međunarodnih snaga Kfor na Kosovu, prenela je danas nemačka agencija DPA pozivajući se na bezbednosne izvore u Berlinu.

Halbauer (56) je šef štaba u štabu kopnene vojske u nemačkom ministarstvu odbrane.

On će na mestu komandanta Kfora naslediti general-majora Erharda Drevsa (59), koji je proteklih godinu dana bio na čelu Kfora.

Primopredaja dužnosti planirana je za 7. septembar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Od 1999. godine, kada su međunarodne snage stacionirane na Kosovu, Halbauer je šesti nemački oficir na njihovom čelu.

Nemački Bundesver u Kforu, koji sada broji oko 5.600 vojnika, učestvuje sa 872 vojnika, i to je drugi kontingent po brojnosti iza italijanskog.

U početku je dužnost komandanta Kfora svake godine preuzimala neka od zemalja učesnica po sistemu rotacije, ali je u poslednje četiri godine šef Kfora Nemac.

Kako ocenjuje DPA, godina pod komandom generala Drevsa bila je obeležena problemima.

"Njegov prethodnik, general-major Erhard Biler uspeo je da posreduje u kompromisu između sukobljene srpske i albanske strane i tako omogući političke pregovore pod okriljem Evropske unije. Nasuprot tome, njegovom nasledniku nije uspelo da ukloni srpske blokade puteva na severu Kosova", ocenjuje DPA.

Agencija navodi da su Srbi sa severa Kosova uspevali da zaobiđu legalne granične prelaze prema Srbiji, a da vojnici Kfora, uprkos brojnim pokušajima, nisu uspeli da zatvore ilegalne prelaze.

"Ministar unutrašnjih poslova kosovske vlade Bajram Redžepi nedavno se ponovo potužio na manjak prodornosti vojnika Kfora. A i Srbi su međunarodnim snagama prebacili da su neuspešne. Medijskim savetnicima Drevsa nije uspelo da kod albanskih i srpskih medija izazovu razumevanje za akcije Kfora", navodi DPA.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković razgovarao je danas u Nišu sa Drevsom o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Diković i Drevs razgovarali su i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji duž administrativne linije, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Sastanak visokog nivoa Zajedničke komisije za primenu Vojnotehničkog sporazuma bio je prilika i da se generali Diković i Drevs obostrano zahvale na profesionalnoj i korektnoj saradnji, "budući da general Drevs u septembru predaje dužnost komandanta Kfora".

Zajedničku komisiju za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma čine komisija komande međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji i komisija predstavnika snaga bezbednosti Srbije.

Sastanci Zajedničke komisije održavaju se redovno na različitim nivoima od 1999. godine radi ispunjenja Vojnotehničkog sporazuma, objavljeno je na Internet stranici Vojske Srbije.

(agencije/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.