Nemačka vojska ostaje na KiM

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 21:53

Nemačka vojska ostaje na KiM

Nemačka vlada donela je danas odluku da produži mandat svojim vojnicima u sastavu Kfora za godinu dana. Odluku vlade treba da potvrdi Bundestag.

Vlada u odluci ističe da je učešće nemačke vojske uspešno i da doprinosi stabnosti Kosova.

Nemačka vojska u Kforu učestvuje od 1999. godine sa do 400 vojnika.

Odluka vlade predviđa produženje mandata do 30. juna 2024. godine.

U saopštenju Vlade se naglašava da se situacija na Kosovu i na Zapadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkanu "jasno stabilizovala", da je zbog toga NATO mogao u regionu postepeno da smanji broj svojih vojnika.

Ukazuje se da je u toku dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova u toku, i da se dve strane polako približavaju, ali i dalje postoji potencijal za eskalaciju.

Stare tenzije, upozorava nemačka vlada, mogu ponovo da izbiju, posebno na severu Kosova.

Prisustvo nemačke vojske u Kforu je zbog toga i dalje porebno u regionu, kao garant bezbednosti i kao podrška bezbednosnim strukturama.

"Zbog toga će Nemačka i dalje podržavati vojno osiguranje mira na Balkanu. To je preduslov za dalji politički, društveni i ekonomski razvoj Kosova, sve do normalizacije odnosa“, ističe se u saopštenju uz napomenu da Srbija i Kosovo normalizacijom odnosa mogu da otvore svoju evropsku perspektivu.

Odluka nemačke vlade naći će se pred Bundestagom, koji o njoj treba da odluči 26. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.