Nemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom

Izvor: B92, 23.Sep.2023, 12:26

Nemačka uvodi kontrole na granicama s Poljskom i Češkom

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas nemački mediji.

"Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj", rekla je Fezer, koja je inače iz redova Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD).

Ona je za dnevnik "Velt am Zontag" izjavila da već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << područjima koje će biti nadopunjavane stacionarnim kontrolama na samoj granici.

Fezer je takođe rekla da se ne sme očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj rešiti problem ilegalnih migracija.

"Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebalo da doprinesu smanjenju broja izbeglica koje dolaze u Nemačku", rekla je nemačka ministarka.

Ona je mesecima odbijala zahtev opozicije i saveznih pokrajina na istoku Nemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg talasa izbeglica koje u poslednje vreme dolaze preko Češke i, pre svega, Poljske.

Ovakve kontrole još od 2015. godine postoje i na nemačko-austrijskim graničnim prelazima.

Najavu Fezer da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca, kao i demohrišćanska opozicija.

Kako javlja javni servis ARD, u poslednje vreme tzv. Balkanska ruta do Nemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske.

Kao razlozi za promenu rute navode se pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH, kao i strožiji režim registracije izbeglica u Austriji.

Fezer je rekla da je jedan od razloga povećanja broja izbeglica i činjenica da sporazum između Evropske unije i Turske o sprečavanju odlaska izbeglica prema EU "trenutno ne funkcioniše dobro".

Borba za smanjenje broja izbeglica glavna je društveno-politička tema poslednjih dana u Nemačkoj, a vlada je signalizirala opoziciji da teži nadstranačkom rešenju tog pitanja.

U prvih osam meseci ove godine u Nemačku je stiglo više od 200.000 izbeglica, što je više nego čitave prošle godine, a vlasti strahuju da bi brojevi mogli dostići razmere iz kriznih godina 2015. i 2016., kada je u Nemačku stiglo više od milion izbeglica, mahom iz Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka pojačava kontrole na granici sa Poljskom i Češkom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Sep.2023

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) najavila je uvođenje kontrola na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose nemački mediji. Ona je za "Velt am Zontag" izjavila da će dubinske kontrole u pograničnim područjima biti dopunjene stacionarnim na samoj granici. "To...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.