Nemačka tvrdi: Aleksej Navaljni otrovan

Izvor: B92, 02.Sep.2020, 16:09

Nemačka tvrdi: Aleksej Navaljni otrovan

Vojni toksikolozi ustanovili su da je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe "novičok", tvrdi Vlada Nemačke.

Na inicijativu bolnice "Šarite", specijalizovana laboratorija Bundesvera sprovela je toksikološke analize koristeći uzorke dobijene od Alekseja Navaljnog. Na taj način su pruženi nedvosmisleni dokazi o prisustvu otrovnog hemijskog nervnog agensa iz grupe "novičok", izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Zajbert, prenosi Sputnjik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je istakao da je nemačka kancelarka Angela Merkel danas održala sastanak sa ministrima i da su usaglašeni koraci u svetlu novih podataka.

"Nemačka vlada najoštrije osuđuje ovaj napad“, rekao je Zajbert i dodao da će nemačko „Ministarstvo spoljnih poslova obavestiti ruskog ambasadora o rezultatima analiza".

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, sada se nalazi na lečenju u berlinskoj klinici „Šarite“, čiji lekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze

Rusija je prethodno zatražila od Nemačke da joj pruži iscrpne detalje o medicinskim testovima obavljenim na Alekseju Navaljnom.

Navaljni se razboleo posle leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta nakon što je popio čaj na aerodromu.

Njegovi savetnici veruju da je on namerno otrovan, ali ruske vlasti navode da za to nema dokaza.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka vlada: Ruski opozicioni lider Navaljni otrovan otrovan novičokom

Izvor: Danas, 02.Sep.2020

ReutersAleksej Navaljni Ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan je novičokom, saopštila je Vlada Nemačke. Toksikološki testovi pružaju „nedvosmislene dokaze“ da otrov zbog kojeg se Navaljni našao u bolnici iz grupe otrova novičok. Navaljni je prebačen na lečenje u Berlin nakon što mu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.