Nemačka treba da bude vodeća sila

Izvor: B92, 21.Jun.2022, 18:50

"Nemačka treba da bude vodeća sila"

Nemačka u međunarodnoj politici treba da se postavi kao jedna od vodećih sila, rekao je lider vladajućih socijaldemokrata (SPD) Lars Klingbajl.

"Posle skoro 80 ​​godina uzdržavanja, Nemačka sada ima novu ulogu u međunarodnom koordinatnom sistemu", istakao je Klingbajl u utorak.

Država je poslednjih decenija stekla veliko poverenje, ali uz to idu i očekivanja, rekao je lider SPD na na konferenciji Fondacije Fridrih Ebert.

"Nemačka je sve više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u središtu zbivanja i treba da ispunimo očekivanja koja iz toga proističu", naveo je Klingbajl.

"Nemačka mora da nastoji da bude vodeća sila".

Nemačka je do sada sebe više videla kao srednju, a ne kao vodeću silu u međunarodnoj politici.

Međutim, svojim govorom o promeni epohe posle početka rata u Ukrajini, kancelar Olaf Šolc se okrenuo spoljnoj i bezbednosnoj politici i pokrenuo masivno jačanje vojske za koju je u međuvremenu parlament odobrio fond od 100 milijardi evra.

Šolc je proteklih nedelja više puta isticao da će Nemačka imati daleko najjače oružane snage u Evropi. Međutim, kancelar do sada nije govorio o vodećoj sili, kao što je to uradio Klingbajl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.