Nemačka sutra gasi poslednje tri nuklearne elektrane, kritičari tvrde: reč je o ...

Izvor: Beta, 14.Apr.2023, 12:34

Nemačka sutra gasi poslednje tri nuklearne elektrane, kritičari tvrde: reč je o ...

Nemačka će sutra zatvoriti svoje tri poslednje nuklearne elektrane, u prelomnom momentu za energetsku politiku zemlje koja je već dugo podozriva prema atomskoj energiji, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).Kritičari, međutim, tvrde da je reč o nepromišljenom činu u vreme neizvesnog snabdevanja energijom pošto se gase postrojenja s niskim emisijama štetnih gasova, dok se i dalje koriste elektrane na fosilna goriva, navode mediji.Nemačka računa da može da ispuni ambicioznu zelenu politiku bez atomske energije uprkos energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, ističe Agencija Frans pres.Usled te krize mnoge zapadne zemlje povećavaju udeo nuklearne energiju u tranziciji na zelenije izvore energije, ali se najveća evropska privreda odlučno drži svojih planova.Prestanak korišćenja nuklearne energije bio je popularan u Nemačkoj gde postoji snažan antinuklearni pokret izrastao iz strahova od sukoba tokom Hladnog rata i katastrofa poput u Černobilju.Nemačka je počela da radi na planovima za ukidanje nuklearne energiju od 2002, što je ubrzano pod bivšom kancelarkom Angelom Merkel 2011. posle katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima u Japanu. Od 2003. u Nemačkoj je zatvoreno 16 reaktora.Ipak, ruska invazija na Ukrajinu zapretila je da pokvari planove, pošto je Nemačka, ostavši bez jeftinog ruskog gasa, zapala u nezabeleženu energetsku krizu.Nekoliko meseci pre nego što ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nemačka sutra gasi poslednje tri nuklearne elektrane, kritičari tvrde: reč je o nepromišljenom činu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Apr.2023

Nemačka će sutra zatvoriti svoje tri poslednje nuklearne elektrane, u prelomnom momentu za energetsku politiku zemlje koja je već dugo podozriva prema atomskoj energiji, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.