Nemačka sprema novi zakon; Ko će smeti da nosi oružje?

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 22:54

Nemačka sprema novi zakon; Ko će smeti da nosi oružje?

Nemačka bi ove godine trebalo da dobije novi, stroži zakon o oružju, insistirala je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, navodi dpa.

Bilo bi neodgovorno ponovo voditi debatu na tu temu samo ako se dogodi "još jedan užasan akt nasilja", rekla je ona medijskoj grupi Funke.

Faeser je predstavio nacrt pooštravanja zakona o oružju još u januaru, nakon novogodišnjih nereda i otkrivanja planova za državni udar ekstremističke grupe "Građani Rajha".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Međutim, vladajuća koalicija nije postigla dogovor o tome.

Ministar se zalaže za strožije odredbe o eksplozivnom oružju i zbog nasilja u prošloj novogodišnjoj noći.

"Već smo videli kako se policajcima i spasiocima preti oružjem za uzbunu", naglasio je Faeser.

"Dužni smo da zaštitimo radnike naših hitnih službi, koji rizikuju na ulicama i spasavaju živote svih nas. Iz istog razloga sam u januaru prošle godine predložio da prekršioci budu kažnjeni sa najmanje godinu dana zatvora ako u opasne zasede namame policajce i spasioce", rekao je ministar.

Faeser je podsetio i na ubistvo osam ljudi u martu, na skupu Jehovinih svedoka u Hamburgu.

Moramo da obezbedimo da se dozvole za oružje ne izdaju ili da se na vreme oduzme ako postoje znaci da je neko opasan, naglasio je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.