Nemačka se povlači; Nema više Patriota u Poljskoj

Izvor: B92, 09.Nov.2023, 11:47

Nemačka se povlači; Nema više Patriota u Poljskoj

Nemačka će povući tri jedinice sistema Patriot iz Poljske, nakon skoro godinu dana, koliko su bile raspoređene u toj zemlji.

Nemačka je poslala Patriot sisteme nakon što je zalutala ukrajinska raketa prošlog novembra pogodila poljsko selo Przevodov.

Zajedno sa sistemima Patriot, oko 300 nemačkih vojnika je od početka godine stacionirano u poljskom gradu Zamošću, oko 50 kilometara od ukrajinske granice, kako bi zaštitili južni grad i važnu železničku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezu sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Nemačka je poslala Patriot sisteme nakon što je zalutala ukrajinska raketa prošlog novembra pogodila poljsko selo Przevodov, u incidentu koji je izazvao strahovanja da će se rat u Ukrajini preliti preko granice.

Nemačko ministarstvo je u avgustu saopštilo da je malo verovatno da će se stacioniranje produžiti nakon kraja ove godine, jer će Patriot sistemi ili biti potrebni za upotrebu snagama NATO tokom 2024. ili će morati da budu poslati na održavanje.

Nemački vojnici će završiti svoje operacije u petak i početi sa preraspoređivanjem od sledeće nedelje, saopštilo je ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.