Nemačka raj za provalnike!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2014, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka raj za provalnike!

U vreme predstojećih godišnjih odmora mnogi dijasporci kreću put otadžbine, ali poslednjih godina neretko im presednu trenuci provedeni sa rodbinom u zavičaju, jer po povratku zateknu obijene kuće i stanove. Policija u Zapadnoj Evropi beleži drastičan porast provala, posebno od 2009. godine do danas. Lopovi su sve bezobzirniji, o čemu govori podatak da se krađe sve češće dešavaju u po bela dana, a najmanje trećina lopova dolazi iz Rumunije i drugih zemalja Balkana. Dobar komšija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je najbolja zaštita, kažu u policiji i daju konkretna uputstva kako sprečiti pljačku, o čemu će "Vesti" pisati u serijalu narednih nekoliko dana.

Lopovi ne čekaju više da padne mrak, ulaze u kuće i usred bela dana

 

Broj upada u nemačke stanove i kuće dostigao je rekordan nivo za poslednjih 15 godina, a poslednji zvanični podaci kažu da je u prošloj godini on veći za 3,7 odsto i broji 149.500 slučajeva. To praktično znači da se u zemlji svaka tri i po minuta izvrši po jedna provala!

 

Trend je naročito upadljiv od 2009. do ove godine. Za ovih pet godina broj provala porastao je za 33 odsto. Novina je i da se provale sve više dešavaju preko dana. Od ukupnog broja to je slučaj u 65.000 provala, što je plus od blizu šest procenata.

 

Dobar komšija najbolja zaštita

Dobri susedi su, kažu i u nemačkoj policiji, od ogromnog značaja za zaštitu stanova od provalnika, oni su tu da vam prazne poštansko sanduče i obrate pažnju šta se dešava u zgradi i dvorištu. Važna dokumenta, zlato i nakit treba držati u trezoru ili u zaključanoj fioci. Poželjno je da se napravi i lista sa vrednostima i da se one fotografišu, savetuju u policiji.

Finansijska šteta koju naprave provalnici je ogromna. Osiguranja su prošle godine isplatila 480 miliona evra odštete, što je za 20 miliona evra više nego 2012. godine. Troškovi za odštetu od pljački su narasli, jer se u sve više domaćinstava nalaze skupi elektronski aparati poput digitalnih kamera, laptopova, mobilnih telefona i tablet-računara, potvrdili su u Nemačkom savezu osiguranja. Prosečna suma za odštetu je 3.300 evra po jednoj provali.

Na rang-listi gradova sa najvećim brojem ove vrste kriminaliteta, prvi je Bon sa 563, sledi Ahen sa 517 i Keln sa 493 provale na 100.000 stanovnika. Najsigurniji nemački grad je Augzburg (54 provale).

 

Gledano po pokrajinama, Bavarska sa 51 i Tiringija sa 54 provale na 100.000 stanovnika spadaju u najsigurnije regione, iako u Bavarskoj stopa provala raste za skoro 12 odsto. Baden-Virtemberg (107) sa 32 odsto beleži najveći porast provala od svih pokrajina. Na vrhu liste su gradovi-pokrajine Bremen (525) Hamburg (399) i Berlin (342), a četvrto mesto zauzima Severna Rajna - Vestfalija (313 provala).

U najvećem broju slučajeva lopovi ostaju neotkriveni. Dok u ukupnom kriminalitetu stopa rešenih slučajeva iznosi 54 odsto, kod upada u kuće i stanove ona je samo 15 odsto. Razlog što je ova stopa tako niska jesu mere štednje u pokrajinama, zbog čega je znatno razređen personal u policijskim komesarijatima.

Nemačka se otuda smatra rajem za provalnike. Najveći broj krađa se pripisuje bandama iz jugoistočne Evrope koje operišu usred bela dana i ne obaziru se na to ima li nekoga u stanu ili ne. Zbog sve ekstremnijih razlika u životnom standardu u Evropi, prognoze su da će organizovani kriminal u Nemačkoj i dalje rasti.

 

Kako sprečiti pljačku?

Policija navodi konkretna uputstva i savete za veću sigurnost građana u njihovim domovima. Spoljna vrata treba osigurati dodatnom bravom, koja treba da se vidi sa spoljne strane, što će možda odvratiti lopove.

 

Prozori otvoreni na kip mame pljačkaše. Kućne prozore treba dodatno obezbediti, a kod novogradnje se treba osigurati prozorima sa protivprovalnim staklom. Plastične roletne ne pružaju nikakvu zaštitu od lopova.

Treba obavezno stvoriti utisak da je uvek neko kod kuće ili u stanu. Postoje jeftini uređaji koji imitiraju svetlo od televizora pa se stiče utisak da nekoga ima kod kuće. I mehanizmi koji automatski pale sijalice u stanu mogu da budu dobra preventiva.

Slaba vajda od osiguranja

Jedan od opljačkanih stanova

 

- Moj stan je dva puta pljačkan - priča za "Vesti" M. M. (63) iz Ofenbaha. Oba puta kasno po podne, a žena i ja još se nismo vratili sa posla. Živim u visokom prizemlju, a lopov je stigao preko terase, podigao šalone i razvalio duplo staklo na vratima. Jednom sam ga čak i zatekao, bezuspešno jurio ulicom, ali posle sam se i uplašio šta mi se moglo dogoditi da je bio naouružan. Obe pljačke sam prijavio policiji. Iako mi je stan osiguran, nadoknađeno mi je samo polomljeno staklo. Lopovi su odneli nešto nakita, ručne časovnike, među kojima je bio i onaj koji sam dobio od firme za dugogodišnju vernost. Njega mi je najžalije. Od tada, pre odlaska na put sve dobro zaključam, spustim šalone, a prijateljima ostavljam ključ da stan redovno obiđu i prazne poštansko sanduče - ispričao nam je naš zemljak iz Ofenbaha kod Frankfurta, koji je zbog straha od "tipovanja" lopova želeo da ostane anoniman.

  Bremen: Tražili pare, odneli nakit i veš

Provale u stanove u svim delovima grada Bremena i u svako doba dana postale su svakodnevica, javlja naša dopisnica iz ovog dela Nemačke. Ranijih godina su na meti bili delovi grada gde stanuje elita, ali to više nije pravilo. U delu grada Haštet u ulici Treviranuštrase 3 u poslednjih šest meseci izvršene su dve provalne krađe. Na meti su bili stanovi u prizemlju kada u njima nije bilo stanara.

 

U prvom slučaju provalnici su ušli u stan koristeći ulaz u zgradu, a potom su razvalili uzlazna vrata stana. Niko nije bio očevidac, a samo neki susedi misle da su čuli čudne zvuke. Žrtva je bila penzionerka koja živi sama. Lopovi su odneli novac i prilično ispreturali stvari. Sama materijalna šteta nije velika, ali osećaj straha i saznanje da je bila meta nečasnih ljudi veoma je uznemirio staricu koja i posle pola godine strahuje za svoju bezbednost.

U drugi stan lopovi su provalili još brutalnije. U noći tokom prvomajskog praznika, kada su mnogi u susedstvu uživali u toplom vremenu na svojim balkonima uz muziku i dobru trpezu, lopovi su kamenicama razbili balkonska staklena vrata, ušli u stan i ispremetali sve stvari. U spavaćoj sobi su povadili sve iz ormara, a ponešto od veša i odneli. Novac nisu našli, ali su pokrali sav nakit. Bračni par koji stanuje u tom stanu provodio je u vikendici praznik i za provalu je saznao tek sutradan. Komšinica sa višeg sprata je primetila da je balkonski nameštaj stana u prizemlju čudno razbacan.

 

Strah veći od štete

Kako pričaju oštećeni, šteta nije najstrašnije što ih je zadesilo, ni razbijeno staklo po celom dnevnom boravku, nego taj grozni osećaj da su u najintimnijim delovima stana boravili nepoznati ljudi. Za njima je ostao nemir i nesanica.

  Sutra - Kriminalci žrtve "tipuju" iz Rumunije

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upozorenje dijaspori (1): Nemačka raj za provalnike!

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2014

U vreme predstojećih godišnjih odmora mnogi dijasporci kreću put otadžbine, ali poslednjih godina neretko im presednu trenuci provedeni sa rodbinom u zavičaju, jer po povratku zateknu obijene kuće i stanove. Policija u Zapadnoj Evropi beleži drastičan porast provala, posebno od 2009. godine do...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.