Nemačka privreda na putu oporavka

Izvor: RTS, 17.Okt.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka privreda na putu oporavka

Najveća evropska privreda tokom leta izašla iz najdublje recesije od Drugog svetskog rata i na putu je oporavka, saopštila nemačka vlada.

Najveći nemački proizvođač automobila "Folksvagen" zabeležila je u septembru rast prodaje od 12 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući pre svega povećanoj potražnji na kineskom i brazilskom tržištu.

Kompanija je u septembru prodao 615.100 vozila, prema 549.500 u isto vreme prošle godine.

Najveći mesečni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rast potražnje zabeležen je u septembru u Kini - 66 odsto. U Brazilu je rast prodaje bio šest odsto, dok je u severnoj Americi i Evropi ona opala devet odsto.

"Nastavljamo da održavamo stabilan kurs", rekao je direktor prodaje i marketinga "Folksvagena" Detlef Vitig i upozorio da će i 2010. godina biti teška jer će stanje svetske privrede imati i dalje negativan uticaj na potražnju automobila.

Pored toga, sistem prodaje "staro za novo", kojim su mnoge vlade ove godine ohrabrivale kupovinu novih, ekonomičnijih i ekološki prihvatljivijih automobila, sledeće godine će biti redukovan.

Vlada Nemačke je revidirala naviše svoju prognozu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2009. i 2010. godini, ocenjujući da je ta najveća evropska privreda tokom leta izašla iz najdublje recesije od Drugog svetskog rata i da je na putu oporavka.

Sada se očekuje privredno slabljenje od pet odsto u 2009. godini, u poređenju s projekcijom pada od šest procenata iz aprila, i porast od 1,2 odsto u idućoj godini, prema prethodno projektovanom rastu od samo 0,5 procenata, saopštilo je nemačko ministarstvo ekonomije.

"Nemačka ekonomija je letos počela da se uzdiže sa dna, nakon jednogodišnjeg slabljenja i dobre su šanse da iduće godine zabeležimo uzlazni trend", izjavio je nemački ministar ekonomije Karl-Teodor cu Gutenberg.

Nova poboljšana projekcija je odraz povoljnijih izgleda kad je reč o izvozu, ključnom pokretaču rasta nemačke ekonomije proteklih godina, kao i optimističnijih očekivanja vezanih za tržište rada.

Ona je takođe dobra vest za nemačku kancelarku Angelu Merkel jer će veći rast pomoći novoj vladi u njenim naporima da smanji rastući deficit i dug, preneo je Rojters.

Ministarstvo ekonomije sada očekuje da izvoz u 2010. godini poraste 4,3 odsto, u poređenju s aprilskom prognozom rasta od samo 0,9 odsto.

Takođe se očekuje rast nezaposlenosti u idućoj godini na 4,1 milion, što je znatno manje od 4,62 miliona nezaposlenih, koliko je projektovano u aprilu.

Uprkos poboljšanim izgledima za tržište rada, ministarstvo je ostalo pri prognozi smanjenja privatne potrošnje u 2010. godini za 0,3 odsto.

Gutenberg je ukazao da su šanse za oporavak sada veće od mogućnosti još jednog slabljenja nemačke privrede, ali je takođe upozorio na ranjivost domaćih banaka i ukazao da se vladini napori za podršku ekonomiji i finansijskom tržištu moraju sprovoditi mudro.

"Jačanje bankarskog i finansijskog sektora ostaje veliki izazov", predočio je Gutenberg.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.