Nemačka optužila Rusiju: Zapad je spreman u svakom trenutku

Izvor: B92, 15.Maj.2022, 19:39

Nemačka optužila Rusiju: Zapad je "spreman u svakom trenutku"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da uništava dijalog sa zapadnim zemljama.

Ali, i da kanali veze ostaju i razmena mišljenja treba da se nastavi.

"Dijalog mora uvek da postoji. Ako u svetu, čak i u teškom svetu, nema dijaloga, onda je to kraj koegzistencije. Mi se, kao Evropljani, kao transatlantski odbrambeni savez, zalažemo za međunarodni poredak koji je izrastao iz toga da su se ljudi zajedno složili šta je međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poredak. Ali smo na težak način saznali da je poslednji oblik dijaloga koji je postojao, odnosno OEBS, da je taj poslednji format dijaloga potkopala ruska strana", istakla je Berbokova na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Berlinu.

Ministarka je takođe optužila Rusiju za napade na posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini.

"To znači da je evropski mirovni poredak koji smo pokušavali da ojačamo, odnosno platforma za razmenu mišljenja, dijalog u okviru OEBS-a, u najširem smislu reči uništen, tako da nismo imali izbora, već da jasno pokažemo da stojimo na strani Ukrajine, da je podržavamo vojnim sredstvima da bi ona mogla da se odbrani. Ipak, iako smo morali da se suočimo sa činjenicom da je ruska strana uništila svaki oblik dijaloga, srušila evropski mirovni poredak, i dalje imamo razne kanale (dijaloga)", objasnila je ona.

Kao kanale dijaloga ona je navela direktne pregovore između lidera zapadnih zemalja i ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema njenim rečima, zapadne zemlje su za takav dijalog "spremne u svakom trenutku" kako bi se okončao sukob u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.