Nemačka odustala od uklanjanja reči rasa iz Ustava

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 18:11

Nemačka odustala od uklanjanja reči "rasa" iz Ustava

Nemačka je odustala od svog plana da ukloni reč "rasa" iz svog Ustava zbog rezervisanosti jevrejske zajednice i pravnih prepreka, saopštili su danas izvori.

Poslaničke grupe socijaldemokrata nemačkog kancelara Olafa Šolca, Zelenih i liberala, koje su pokrenule tu inicijativu ukljanjanja reči, odustale su od toga posle stava predsednika Centralnog saveta Jevreja Jozefa Šustera, dodali su isti izvori, koji su potvrdili ranije informacije u medijima.

Šuster se izjasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se protivi brisanju reči "rasa" koja, prema njegovim rečima, podseća i na progon i ubistva miliona ljudi, "pre svega Jevreja".

U nemačkom Ustavu iz 1949. godine u članu 3 piše da "niko ne sme biti diskriminisan ili privilegovan zbog svog pola, porekla, rase, jezika, verskih ili političkih uverenja".

Cilj nikada nije bio da se "potpuno ukloni koncept, već da se zameni" manje konotiranim ekvivalentom, naveli su isti izvori.

Ali ova zamena, koja bi inače zahtevala dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu, takođe se pokazala komplikovanom na zakonskom nivou.

Pokretači inicijative su radili na formulaciji koja garantuje "isti nivo zaštite", ali nije pronađen "ekvivalent" pomenute reči.

Portparol Ministarstva pravde nije reagovalo na informaciju, ali su reagovali konzervativci koji su pozdravili odluku o odustajanju povlačenja reči "rasa" iz Ustava.

Debata o toj temi već dugo traje u Nemačkoj. Ponovo se pojavila 2020. godine, posle antirasističke mobilizacije u SAD i širom sveta, nakon smrti afroamerikanca Džordža Flojda, kojeg je ubio beli policajac.

Izraz "rasa" je kritikovan jer indirektno implicira postojanje različitih ljudskih bića.

Vicekancelar Robert Habek je 2021. godine, tada lider Zelenih, potpisao kolumnu u kojoj se zalagao za uklanjanje reči "rasa".

"Ne postoje 'rase'. Postoje ljudska bića", napisao je tada Habek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.