Nemačka krivi Vatikan

Izvor: RTS, 09.Mar.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka krivi Vatikan

Pravila tajnosti Vatikana komplikuju pravosudnim organima istragu seksualnog zlostavljanja dece koja su počinili katolički sveštenici, tvrdi nemačka ministarka pravde.

Nemačka ministarka pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger ocenila je da pravila tajnosti Vatikana komplikuju pravosudnim organima istragu dela seksualnog zlostavljanja dece koja su počinili pripadnici katoličkog klera u Nemačkoj.

Lojthojser-Šnarenberger je, u intervjuu za Dojčlandfunk, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << citirala vatikansko uputstvo iz 2001. godine, koje nalaže da i u slučajevima najtežih zločina zlostavljanja prvo treba da bude sprovedena unutrašnja istraga u crkvi, kao i da ti zločini "ne bi smeli da budu obelodanjeni izvan crkvenih zidina".

"Nedavni događaji u Nemačkoj pokazuju da postoji zid ćutanja u mnogim katoličkim školama, koji sprečava da informacije o zlostavljanju i nasilju dođu do pravosudnih organa", rekla je Lojthojser-Šnarenberger.

Vatikan je poručio da neće komentarisati izjave nemačke ministarke, niti njenu opasku da je u papskoj državi na delu "zid ćutanja".

U poslednje dve decenije u javnost su prodrli mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja koje su počinili katolički sveštenici nad maloletnicima, a koje je sama crkva prikrivala.

Poslednji takvi slučajevi zabeleženi su u Nemačkoj i Holandiji.

Papa na potezu 

Papa Benedikt Šesnaesti trebalo bi ove nedelje da se sastane sa šefom nemačke biskupske konferencije Robertom Zeličem. Prošlog meseca sastao se sa irskim biskupima, čiju crkvu potresaju optužbe da su decenijama njeni sveštenici seksualno i fizički zlostavljali maloletnike u katoličkim školama, sirotištima i ostalim institucijama u nadležnosti crkve.

Poznata nemačka katolička grupa za zaštitu ljudskih prava "Mi smo crkva" insistira da papa, koji je dugo bio univerzitetski profesor teologije u Nemačkoj, treba da kaže da li je bilo zlostavljanja tokom njegovog službovanja kao biskupa u Minhenu i Frajzingu, između 1977. i 1981. godine.

Biskupija u Regensburgu je prošle nedelje saopštila da je bivši pevač u crkvenom horu, čiji dirigent je svojevremeno bio i papin stariji brat Georg Racinger, izneo optužbe za seksualna zlostavljanja ranih šezdesetih.

Georg Racinger je naveo da se optužbe za seksualno zlostavljanje odnose na period u kome on nije bio dirigent tog hora.

Povodom tog pitanja oglasila se i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je stranim novinarima rekla da je nemačka crkva preduzela "veoma, veoma važne korake koji ukazuju da se katolička crkva ozbiljno bori protiv tog problema".

Ona je najavila i da će u aprilu biti održan sastanak ministara za obrazovanje i porodicu sa predstavnicima škola, crkve i drugih kako bi se pronašli načini za otkrivanje, sprečavanje i postupanje sa budućim slučajevima zlostavljanja.

Lojthojser-Šnarenberger je već godinama počasna predsednica udruženja koje se bori protiv seksualnog zlostavljanja dece i obezbeđuje žrtvama zaštitu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka optužuje crkvu da prikriva zlocine zlostavljanja

Izvor: S media, 08.Mar.2010, 21:41

Nemačka ministarka pravde Sabine Lojthojser-Šnarenberger ocenila je danas da pravila tajnosti Vatikana komplikuju pravosudnim organima da ispituju dela seksualnog zlostavljanja dece koja su počinili pripadnici katoličkog klera u Nemačkoj. ..Lojthojser-Šnarenberger je u intervjuu za Dojčlandfunk...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.