Nemačka je u opasnosti od desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma

Izvor: B92, 21.Feb.2020, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nemačka je u opasnosti od desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma"

Hiljade ljudi okupilo se u gradovima širom Nemačke na bdenju žrtavama rasistički motivisanog napada u Hanau.

Nemački državljanin je u napadu ubio devet osoba, zatim svoju majku, pa sebe.

Napad se odigrao u vreme rastuće zabrinutosti zbog povezanosti krajnje desničarskog ekstremizma u prethodnim napadima i uspona antiimigrantske partije Alternative za Nemačku (AfD), navodi AP.

Zvaničnik Socijaldemokratske partije Lars Klingbajl optužio je AfD za "pružanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ideološke hrane" ljudima kao što je napadač iz Hanaua.

Osumnjičeni napadač Tobijas R. objavio je nekoliko dana pred zločin video klip i manifest na Internetu u kojima iznosi svoje ultradesničarske i ksenofobne stavove.

U tom video snimku on na tečnom engleskom upućuje "ličnu poruku svim Amerikancima" tvrdeći da u SAD postoje tajne, podzemne vojne baze u kojima se deca zlostavljaju i ubijaju.

"Tamo se obožava i đavo", kaže on i poziva Amerikance da se bore protiv toga.

Takođe, negativno je govorio o migrantima iz arapskih zemalja i Turske. Kako prenosi "Velt", Tobijas R. bio je ubeđen i da ga stalno prati "jedna organizacija koja deluje na osnovu tajne službe".

Međutim, indicija da će počiniti zločin u klipu nema. Prema infomracijama iz bezbednosnih krugova, napadač je ostavio i manifest na 24 strane u kojem kaže da nije dovoljno proterati neke etničke zajednice već da čitav niz naroda mora "potpuno da bude uništen" a među njima pola Azije, razni narodi iz severne Afrike i Izrael.

Prema sopstvenim rečima, rođen je 1977. godine, a studirao je bankarstvo u Frankfurtu.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer ocenio je danas da je zločin u mestu Hanau bio jasno rasistički motivisani teroristički napad.

Zehofer je ukazao da se radi o trećem desničarskom terorističkom napadu u samo par meseci.

"Opasnost od desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma je u Nemačkoj veoma velika", konstatovao je on.

Najavio je nove mere za zaštitu stanovništva od terorističkih napada. Zehofer je, nakon jučerašnje desničarskog terorističkog napada na nargila bar u mestu Hanau, najavio pojačano prisustvo policije ispred džamija.

Savezna policija će podržati pokrajinske čuvare reda, dodao je on.

Veće prisustvo policije najavio je i na železničkim stanicama, aerodromima i u pograničnom prostoru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.