Nemačka drastično kaznila srpskog političara

Izvor: B92, 10.Avg.2023, 15:12

Nemačka drastično kaznila srpskog političara

Nemačka savezna vlada donela je odluku da zaustavi projekte u Republici Srpskoj, ukupne vrednosti 105 miliona evra.

Pozadina toga je, kako se navodi u saopštenju, nastavak secesionističke politike RS i njenog predsednika Milorada Dodika. O ovoj odluci obavešteni su Ministarstvo spoljnih poslova BiH i projektni partneri, prenosi Dnevni avaz.

Reč je o projektima obnove HE Trebinje III i IV faza, vetroelektrane Hrgud i odvodnje otpadnih voda u Gradišci, a poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom.

Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2021. godine o vraćanju jurisdikcije i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, nemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da najpre privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mera koje je tražila Vlada Nemačke. Umesto toga, predsednik i Vlada RS nastavili su da eskaliraju političku krizu. Nemačka savezna vlada stoga je odlučila da neće ponovo pokrenuti obustavljene projekte.

Ova odluka ne odnosi se eksplicitno na druge projekte nemačke razvojne saradnje koji se sprovode na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, pa tako i RS, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

Nemačka, kako se navodi, podržava približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i spremna je da dodatno intenzivira saradnju s BiH, kako u Federaciji tako i u RS. Temeljni zahtev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalne celovitosti države Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.