Nemačka donela odluku: Produžava se kontrola na granici sa Austrijom

Izvor: B92, 15.Apr.2023, 21:08

Nemačka donela odluku: Produžava se kontrola na granici sa Austrijom

Nemačke vlasti odlučile su da produže kontrolu na kopnenoj granici sa Austrijom, koja je uvedena 2015. godine zbog priliva izbeglica, javio je "Dojče vele".

Granične kontrole na nemačko-austrijskoj kopnenoj granici biće produžene za još šest meseci, navela je u pismu nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) Evropskoj komisiji.

U pismu se navodi da se u doglednoj budućnosti ne može očekivati kontinuirani pad neregularnih migracija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u centralnu i zapadnu Evropu.

"Zabrinjavajuće je da je 2022. bio vrhunac neregularnih migracija na spoljnim granicama EU od 2016.", istaknuto je u pismu i dodato da je Nemačka ponovo bila glavna destinacija u Evropi.

S obzirom na sve veći broj migranata, situacija sa smeštajem u Nemačkoj postala je još teža.

Nensi Fezer stoga smatra da je bila primorana da produži nastavak kontrole granice za narednih šest meseci. Prva kontrola je uvedena 12. maja 2015. i od tada se redovno produžava.

Nemačka ministarka je dodala da podržava zajedničke napore na evropskom nivou da se učini sve što je moguće za očuvanje šengenskog prostora bez granica.

Dojče vele preneo je da je Danska saopštila da će kontrole na nemačko-danskoj granici od sredine maja biti delimično ublažene.

Umesto kontrole ulaska, danska policija želi da se više usredsredi na borbu protiv prekograničnog kriminala, saopštilo je dansko Ministarstvo pravde.

Putnike ili turiste iz Nemačke će ređe proveravati. Promene će stupiti na snagu 12. maja i važiće do 11. novembra, dodalo je dansko ministarstvo.

Granične kontrole sa Nemačkom opravdane su neizvesnošću zbog rata u Ukrajini, kontinuiranom ozbiljnom pretnjom terorizma, pretnjom stranih tajnih službi i povećanim prilivom migranta u Evropu, dodao je Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.