Nemačka će pružiti pomoć ruskim građanima

Izvor: B92, 30.Maj.2022, 18:34

"Nemačka će pružiti pomoć ruskim građanima"

Nemačka vlada postigla je dogovor o novim pojednostavljenim propisima za pružanje azila ruskim državljanima koji su proganjani u svojoj domovini.

"Sve brutalnija agresija Rusije na Ukrajinu praćena je sve brutalnijom unutrašnjom represijom, koja je posebno usmerena protiv predstavnika medija, opozicije i grupa za ljudska prava", rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer.

Zato Nemačka mora, istakla je ona, da pruži pomoć ruskim građanima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Pre svega ćemo dati priliku novinarima da slobodno i nezavisno izveštavaju od Nemačke", rekao je ministar unutrašnjih poslova. Ona je najavila "ubrzano i nebirokratsko" rešavanje boravišnih dozvola za ugrožene.

Pri tome, naglasila je, podnosioci zahteva za političku zaštitu biće podvrgnuti temeljnoj proveri službi bezbednosti.

"Kremlj se svim silama trudi da prestane da izveštava o zločinačkom ratu protiv Ukrajine i zato je veoma važno omogućiti nezavisno izveštavanje koje će stići i do građana Rusije“, rekao je Faeser.

Vize za ugrožene novinare i njihove porodice biće dogovorene između Ministarstva unutrašnjih poslova, Državnog sekretarijata za kulturu i Ministarstva spoljnih poslova.

Do sada je izdato 16 viza za novinare i njihove porodice. Ovaj postupak se objašnjava humanitarnim razlozima i "očuvanjem političkih interesa SR Nemačke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.