Nemačka analiza: Vlast Vučića nije ugrožena, neubedljive tvrdnje o izbornoj prevari

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 22:14

Nemačka analiza: Vlast Vučića nije ugrožena, neubedljive tvrdnje o izbornoj prevari

Nemački sajt ''Nahdenk zajten'' analizirao je rezultate izbora u Srbiji u članku pod nazivom "Srbija posle izbora: Vlast predsednika Vučića nije ugrožena".

U članku je ocenio da tvrdnje opozicije o izbornoj prevari u Srbiji nisu ubedljive.

U članku, čiji je autor Bernd Dušner, navodi se da koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) samo uz pomoć Zapada može da dođe na vlast i da su SAD, EU i Nemačka pojačali pritisak na Beograd da odustane od političke neutralnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom od rata u Ukrajini, a da SPN vide kao važnu polugu za to.

Ukazujući na proteste koje je organizovao SPN nakon "teškog poraza" na parlamentarnim i lokalnim izborima 17. decembra, fizičke napade na članove Republičke izborne komisije i "pokušaj huligana" da upadnu u Gradsku skupštinu u Beogradu, autor članka ocenjuje da su svi ti događaji mogli da odaju utisak da je Beograd na ivici "obojene revolucije".

Autor navodi da je SNS odnela ubedljivu pobedu na izborima sa osvojenih 47 odsto glasova, a da je SPN, koju naziva "prozapadnom koalicijom", doživela "ozbiljan poraz" sa osvojenih 23 odsto glasova.

Ocenjuje da je za SPN "posebno razočaravajući" poraz na lokalnim izborima u Beogradu, ali da poraz "prozapadne alijanse" na parlamentarnim izborima nije iznenađenje i da su ankete pre izbora ukazivale na "identične rezultate" SPN. "Posle izbora, njihovi lideri sada pričaju o izbornim malverzacijama i tvrde da im je ukradena pobeda.

Međutim, njihovi navodi nisu ubedljivi", navodi ''Nahdenk zajten'' i podseća da je izbore pratilo 400 međunarodnih posmatrača, od čega je 80 članova Parlamentarne skupštine OEBS-a, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, kao i da su predstavnici svih lista bili prisutni kao anketari na biračkim mestima, a da optužbe za izbornu prevaru iznosi samo SPN.

Kada je reč o medijima, nemački sajt smatra da nema sumnje da pojedini mediji "saosećaju sa vladom", ali, s druge strane, navodi da postoje mediji "širokog dometa koji konstantno oštro napadaju vlast i odlučno podržavaju prozapadnu opoziciju".

"Nema sumnje da je predsednik Vučić odigrao važnu ulogu u ovoj izbornoj kampanji i odigrao veliku ulogu u pobedi svoje stranke. Ovo je pokrenuto sloganom 'Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane'. Ali da li je to ozbiljan razlog da se dovede u pitanje validnost srpskih izbora?", pita autor članka.

Podseća i da su predstavnici skoro svih susednih država sa izuzetkom Hrvatske, kao i ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron čestitali Vučiću pobedi njegove stranke na izborima, ali da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova navelo da su navodne neregularnosti na izborima "neprihvatljive" za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU.

Napominje i da su, od rata u Ukrajini, Vašington, Brisel i Berlin "enormno pojačali" pritisak na Srbiju da odustane od političke neutralnosti i dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom. "Oni vide savez 'Srbija protiv nasilja' kao važnu polugu za to", navidi nemački sajt.

Ocenjuje da je jasno zašto je to tako ako se pogleda program Stranke slobode i pravde, jedne od glavnih snaga u SNP sa političarima kao što su Dragan Đilas i Marinika Tepić. "Ova stranka u svom programu svojim biračima obećava članstvo Srbije u EU do 2030. godine.

Članstvo se ostvaruje posebno kroz prilagođavanje spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, uključujući zajedničkoj spoljnopolitičkoj poziciji prema Rusiji", navodi se u članku i dodaje da SSP kritikuje i kineska ulaganja u industriju i infrastrukturu Srbije i propagira vrednosti "zelenih" i njihovo prikazivanje istorije na Balkanu. Sa takvim stavovima, napominje nemački sajt, prozapadna opozicija nema šanse kod ogromne većine stanovništva.

"Srpsko stanovništvo veoma dobro zna da svoj nacionalni integritet (Kosovo) može da brani samo uz pomoć Rusije i da bi odricanje od ruskih snabdevanja energentima ozbiljno narušilo njihovu ekonomiju. Ono zna veliki značaj kineskih investicija u modernizaciji infrastrukture i industrije. Ono vidi očigledan neuspeh sankcija EU protiv Rusije", napominje nemački medij.

S druge strane, kako navodi, prozapadna opozicija zna da predsednika Vučića i Vladu Srbije mogu da sruše samo uz pomoć stranih sila, tačnije uz pomoć SAD i EU.

"Pri tome se posebno oslanja na aktuelnu nemačku vladu", navodi ovaj sajt i dodaje da su 30. novembra 2023. predstavnici SPN u Bundestagu učestvovali u tehničkoj diskusiji poslaničke grupe Zelene stranke pod nazivom "Srbija pred izbore - između autokratije i demokratskog buđenja" i da se tom prilikom razgovaralo o tome kako Nemačka i EU "mogu da podrže demokratske snage i povrate kredibilitet procesa pristupanja EU".

U tom konketstu, podseća i da je Dojče vele u drugoj polovini novembra u Beogradu organizovao seminar za 150 učesnika o tome kako efikasno širiti sadržaj i poruke na društvenim mrežama.

"U prethodnim obojenim revolucijama, takvi 'novinari' pokazali su se kao važna pomoć u mobilizaciji protesta i organizovanju demonstracija" navodi ''Nahdenk zajten''. Ipak, ocenjuje sajt, protesti koje organizuje ''Srbija protiv nasilja'' uz podršku nevladinih organizacija i medija Dragana Šolaka ostali su izolovani u zemlji.

"Prozapadna opozicija nije uspela da mobiliše građane u značajnoj meri. Predsednik Vučić veoma dobro zna kako se prave 'obojene revolucije'", navodi ovaj sajt.

Kako dodaje, Vlada Srbije je obaveštena da će posle izbora prozapadna opozicija iskoristiti navodnu "izbornu prevaru" kao izgovor za nerede i pozive u pomoć svojih zapadnih sponzora, i "veoma je pazila" da ne stvori prilike za napad.

U međuvremenu, piše nemački sat, mediji kao što je švajcarski ''Noje cirher cajtung'' priznali su da poraz prozapadne opozicije nije posledica "prevara režima", već njenih sopstvenih slabosti i u tom konetkstu naveo da se opozicionim političarima poput Dragana Đilasa i Borisa Tadića više ne može verovati.

S druge strane, navodi da su Makronova čestitka Vučiću i osuda nasilnih nereda američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila "jasno stavili do znanja" da pobedu SNS, bar za sada, mora da prihvati Zapad. ''Nahdenk zajten'' zaključuje da "treba da budemo srećni ako je sprečen još jedan požar na Balkanu".

"Treba da budemo srećni zbog neutralne Srbije koja može da posluži kao most između Istoka i Zapada za novu, hitno potrebnu politiku relaksacije", zaključuje ''Nahdenk zajten''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nahdenk zajten: Vlast Vučića nije ugrožena, neubedljive tvrdnje o izbornoj prevari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jan.2024

Nemački sajt Nahdenk zajten (Nach Denk Seiten) analizirao je danas rezultate izbora u Srbiji u članku pod nazivom "Srbija posle izbora: Vlast predsednika Vučica nije ugrožena", u kojem je ocenio da tvrdnje opozicije o izbornoj prevari u Srbiji nisu ubedljive.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.