Nemačka: Nećemo stopama SAD - otporniji smo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Nećemo stopama SAD - otporniji smo

BERLIN - Nemačka ne planira da sledi primer SAD i osnuje poseban finansijski fond kojim bi se finansirao otkup akcija ugroženih domaćih finansijskih organizacija, saopštili su danas vladini izvori u Berlinu.

Predstavnik za odnose sa javnošću nemačke vlade, Ulrih Vilhelm, rekao je da kabinet kancelarke Angele Merkel nije planirao stvaranje takvog fonda.

Šef nemačke diplomatije Valter Štajnmajer je ranije ukazao da se sadašnja situacija na efektnim berzama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovoj zemlji i SAD bitno razlikuje. Štajnmajer je, naime, ocenio da je finansijsko tržište u Nemačkoj i celoj zoni evra znatno otpornije na tekuću kreditnu krizu koja je, pre svega, pogodila SAD i Veliku Britaniju.

Sprečavanje kolapsa

Reagovanje nemačkih zvaničnika usledilo je nakon što je američki ministar finansija Henri Polson potkraj minule sedmice obelodanio vladin plan za stvaranje posebnog fonda, u vrednosti oko 700 milijardi dolara, za otkup dugova ugroženih domaćih banaka i drugih finansijskih kompanija.

Polson je rekao da su neke zemlje signalizirale vlastitu spremnost da se priključe takvoj akciji, ali bez navođenja bilo kakvih čvrstih finanisijskih obaveza.

Plan o kome bi ove sedmice trebalo da se izjasne oba doma američkog Kongresa u suštini predviđa otkup akcija posrnulih američkih finansijskih kompanija na rok od dve godine kako bi se, na taj način, sprečio potpuni kolaps domaćeg kreditnog tržišta i efektnih berzi.

Američka vlada je prošle sedmice naglo ubrzala pripreme za realizaciju navedenog plana, nakon bankrota četvrte po veličini domaće investicione banke "Liman braders" i posle odluke "Benk of Amerika" da kupi inveesticionu kompaniju "Meril linč" kojoj je, takođe, pretila finansijska propast.

Vlada SAD je, u okviru opširnih mera spasavanja domaćih kompanija iz finasijskog sektora, početkom prošle sedmice odlučila i da za 85 milijardi dolara otkupi većinski paket akcija u najvećoj domaćoj i svetskoj osiguravajućoj firmi "Amerikan internacional grup".

Smirivanje tržišta

Posle svih navedenih akcija globalno tržište akcija se, donekle, smirilo, a vodeći nemački indeks akcija DAX na berzi u Frankfurtu bio je danas, tokom rane podnevne trgovine, u blagom padu od 0,03 odsto, na 6.187 poena.

Akcije druge po snazi nemačke bankarske organizacije, "Komercbanke" uvećane su, međutim, 3,53 odsto, dok su hartije banke "Hipo ril istejt" skočile 2,76 procenata u odnosu na petak.

Istovremeno, hartije najveće nemačke i evropske osiguravajuće kompanije "Alijanc" poskupele su 3,70 odsto, na 104,23 evra po akciji, prenela je agencija DPA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.