Nemačka: Brinite o vašoj konkurentnosti, ne o našem suficitu

Izvor: Blic, 14.Nov.2013, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Brinite o vašoj konkurentnosti, ne o našem suficitu

Vodeći nemački ekonomski zvaničnici odgovorili su na kritike visokog trgovinskog suficita njihove zemlje, navodeći da bi njihovi parneri iz evrozone trebalo da brinu kako da svoje zemlje učine konkurentnijim.

- Nemačka uporno dobija pozive na međunarodnom nivou da ublaži fiskalnu politiku da bi smanjila suficit tekućeg računa. Smatram, međutim, da taj argument ne pije vodu. Teško da bi zemlje evrozone u krizi imale koristi od labave fiskalne politike kod nas. Prelivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << efekata bilo bi minimalno - ocenio je guverner nemačke centralne banke Jens Vajdman, dodajući da su bilansi tekućeg računa u raznim zemljama evrozone značajno izmenjeni u poslednjih nekoliko godina.

Nemačka možda ima visok suficit, ali najvećim delom u trgovini sa zemljama van evrozone. Suficit sa evrozonom prepolovljen je u periodu od 2009. do 2012.

- Odgovor na visok suficit nemačkog tekućeg računa ne može da bude smanjenje konkurentnosti nemačkih kompanija, već rešavanje hendikepa u konkurentnosti u zemljama koje beleže deficit - rekao je on.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je danas da nemački trgovinski suficit koči oporavak u ostatku Evrope, koja se bori sa visokom nezaposlenošću. Brisel će preispitati nemački suficit, da bi se videlo šta se može učiniti da se ispravi neravnoteža.

- Postavlja se pitanje može li Nemačka da učini više da pomogne u uravnoteženju evropske ekonomije - rekao je Barozo.

Trgovinski suficit Nemačke, koji je u septembru dostigao rekordnih 20,4 milijarde evra, sve češće je uzrok tenzija između Berlina i međunarodnih partnera. Prošlog meseca je Vašington kritikovao Nemačku, navodeći da treba da iskoristi suficit da podstakne domaću tražnju i pomogne u izvlačenju evrozone iz deflacije.

"Anemičan tempo rasta domaće tražnje u Nemačkoj i zavisnost od izvoza sprečavaju vraćanje ravnoteže u vreme kada se brojne zemlje evrozone bore sa pritiscima da ograniče tražnju i smanje uvoz", navelo je američko Ministarstvo finansija.

Nemačka već dugo budi zavist evropskih partnera zbog snažnih javnih finansija i moćne ekonomije, a zajedno sa Kinom i SAD, jedan je od najvećih svetskih izvoznika.

- Samo da pojasnimo, ne kritikujemo uspeh Nemačke na globalnom tržištu - insistirao je komesar EU za ekonomske poslove Oli Ren.

Jedan od razloga zbog kojih je Nemačka prošla mnogo bolje od drugih zemalja EU kroz krizu su duboke i bolne ekonomske reforme koje je preduzela pre dosta godina. Berlin insistira da druge zemlje evrozone treba da učine isto.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.