Nemačka - Argentina 4:0

Izvor: Politika, 03.Jul.2010, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka - Argentina 4:0

Kejptaun, 3. jula – Nemci izrastaju u glavnog favorita na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi. Njihovi fudbaleri su u četvrtfinalu ne samo pobedili Argentinu s 4:0 (1:0), nego i prikazali vrlo zrelu igru.

Istina, vrata pobede im je otvorio protivnički golman. Na ovom Svetskom prvenstvu gotovo da nema utakmice na kojoj neki čuvar mreže ne savlada sam sebe. Ovog puta je ta neslavna uloga zapala Romeru.

U trećem minutu Švajnštajger je s leve strane iz slobodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << udarca ubacio loptu tako da ona ide ka golu. Dok je golman Argentine stajao kao prikovan ispred gol-linije Miler je istrčao ispred svog čuvara i očešao loptu glavom. To i dalje nije bilo neodbranjivo, ali je zbunilo Romera od koga se lopta odbila u mrežu.

Argentincima nije bilo lako da se priberu od takvog šoka, pa su Nemci nastavili s inicijativom. Tek u poslednjih desetak minuta Južnoamerikanci su došli k sebi, ali im ni Nemci nisu ostajali dužni.

U drugom poluvremenu Argentina nije imala šta da čuva, pa je krenula u napade, međutim pojedinačnim akcijama nisu mogli da naude Nemcima. Kako su se Nemci držali možda najbolje može da se pokaže kroz sledeći primer. Tevez je s desetak metara pucao iz sve snage u gol, lopta je pogodila Mertezakera u lice, ali je on ne samo ostao na nogama, nego je odmah zauzeo svoje mesto kad protivnik izvodi korner.

I što je vreme više požurivalo Argentince ka nemačkom golu, to se Nemcima otvarao sve veći prostor za protivnapade. I posle jednog takvog su rešili utakmicu.

U argentinskom kaznenom prostoru dvadesetogodišnji Miler, jedno od otkrovenja ovog šampiona, u padu je prosledio loptu na levu stranu šesnaesterca Podolskom, koji ju je vrati na peterac. Tu je potpuno sam bio Kloze i ušetao se s njom u gol.

Bitka za polufinale je time bila rešena. Ostalo je samo da se vidi da li će Nemci da nastave dalje i imaju li Argentinci još volje da se odupiru.

Ali, ništa se nije promenilo. Pao je i treći gol. Strelac je bio odbrambeni igrač Fridrih, koji zaslužuje čestitke što se odlično snašao u protivničkom šesnaestercu. Ali lavovske zasluge za taj pogodak pripadaju Švajnštajgeru. On diriguje nemačkom igrom, a ovog puta je napravio takav slalom da mu je pozavideo i Mesi, koji na ovom šampionatu nije ostavio nikakav trag.

Kloze obično ne dočeka kraj utakmice na terenu, jer ga selektor zameni, a protiv naše reprezentacije je bio isključen. Ovog puta ga je Lev ostavio u igri do kraja i nije se pokajao. Ozil je lepo iz šesnaesterca prebacio loptu na drugu stranu, Kloze je bio na pravom mestu i, kao što i dolikuje rasnom strelcu, nije mu trebalo da se namešta. Pucao je iz prve, Nemačkoj doneo ubedljivu pobedu, a sebe po broju datih golova na svetskim prvenstvima izjednačio s Gerhardom Milerom. Ispred njih je samo Ronaldo s golom više (15), pa Kloze ima priliku da stigne Brazilca na prvom mestu, a možda i da ga prestigne.

Stadion: Grin point. Gledalaca: 64.100. Sudija: Irmatov (Uzbekistan). 1:0 Miler (3), 2:0 Kloze (67), 3:0 Fridrih (73), 4:0 Kloze (88). Žuti kartoni: Miler (Nemačka), Otamendi i Maskerano (Argentina).

NEMAČKA

Nojer, Lam, Boateng (od 71. Jansen), Hedira (od 77. Kros), Mertezaker, Fridrih, Miler (od 81. Trohovski), Švajnštajger, Kloze, Ozil, Podolski. Selektor: Lev.

ARGENTINA

Romero, Otamendi (od 69. Pastore), Hajnce, Maskerano, Demikelis, Burdiso, M. Rodrigez, Di Marija (od 75. Agvero), Igvain, Mesi, Tevez. Selektor: Maradona.

objavljeno: 03/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.