Nemac poginuo u Hrvatskoj: Pao u more, jedrilica prešla preko njega

Izvor: B92, 02.Avg.2020, 17:26

Nemac poginuo u Hrvatskoj: Pao u more, jedrilica prešla preko njega

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske objavilo je detalje o nesreći u kojoj je smrtno stradao 26-godišnji Nijemac.

On je danas u akvatorijumu između Šolte i Visa pao s jedrilice u more i od povreda zadobijenih od propelera umro na mestu događaja, izvestila je Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Nesreća se dogodila danas nešto pre podneva.

Ministarstvo mora objavilo je detaljnije informacije.

"Službenici Nacionalne središnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za usklađivanje traganja i spasavanja na moru (MRCC 0Rijeka) primili su danas, 02.08. u 11.45h dojavu članova posade jedrilice 'Capella', o smrtnom stradanju jednog člana posade te jedrilice, tokom plovidbe kraj ostrva Šolte.

O događaju su odmah obavešteni službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, odakle su s lekarskom pratnjom žurno isplovili prema poziciji nesreće", pišu.

Telo ostalo zarobljeno ispod površine mora

"Iz MRCC Rijeka o događaju su obavestili i Postaju pomorske i aerodromske policije Split, čiji službenici su prema mestu nesreće isplovili s roniocima Specijalne policije MUP-RH te u pratnji zamenice Županijskoga državnog tužilaštva.

Službenici LK Split i LI Milna dolaskom na poziciju teške pomorske nesreće, na oko 0.5 nM s južne strane otoka Šolte, zatekli su jedrilicu s preostalim, neopovređenim članovima posade (ukupno sedam, uključujući voditča), dok je telo stradalog člana posade ostalo zarobljeno ispod površine mora, na krmenom delu jedrilice, kod pogonske elise, od koje je najverovatnije zadobio po život opasne povrede", pišu.

"Uvidom u brodsku dokumentaciju utvrđeno je smrtno stradanje T.T. (rođen 1994. godine), državljanin Republike Nemačke, koji je na jedrilici u vlasništvu hrvatske čarter firme, boravio s ostalim članovima posade, takođe nemačkim državljanima", objavilo je Ministarstvo.

Pao u more, jedrilica prešla preko njega

Još nije poznat razlog pada.

"Prema iskazu kapetana jedrilice, D.R. (rođen 1986. godine) stradali mladić je, iz za sada neutvrđenog razloga, s jedrilice pao u more, nakon čega je jedrilica prešla preko njega, a stradali je ostao zarobljen ispod krmenoga dela gde je, navodno, zadobio smrtonosne povrede od pogonske elise.

Uzrok ove teške nesreće službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna ustanovit će u okviru uviđaja, po okončanju policijske istrage, koja ima za cilj utvrditi uzrok smrti i tijek događaja koji su prethodili tragičnom stradavanju.

Uz spasilačku brodicu LI Milna prema poziciji nesreće isplovila je i glavni spasilački brod 'Pojišan', iz sastava LK Split, kako bi pružili podršku u osiguravanju pozicije pomorske nesreće, odnosno, perimetra policijske istrage te uviđaja koji se ima sprovesti", piše Ministarstvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.