Izvor: B92, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vlade, investitori oklevaju

Beograd -- Državni sekretar Vladimir Ilić kaže da je evidentno oklevanje investitora da ulažu u Srbiju jer još nije formirana nova vlada.

"Ta nervoza već može da se primeti i pokazatelji koliko je stranih investicija u prvom kvartalu govore da strani investitori očigledno čekaju. To je cena koju, nažalost, plaćamo", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija novinarima u Poreskoj upravi u Beogradu.

On nije mogao da kaže koliko tačno iznose strana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaganja od početka godine, ali je ocenio da je to "daleko ispod očekivanja i manje nego u prošloj godini".

"Mi nemamo jasno definisanu politiku. Odlazeća vlada to ne može, nova još nije formirana. Nadam se da ćemo narednih dana, najkasnije nedelja, imati konačno rešeno pitanje vlade i postavljanje osnovnih makroekonomskih ciljeva za ovu godinu", ocenio je on.

Ilić je izjavio da je naplata poreza u prvom kvaratalu ove godine nominalno za 28 odsto veća nego u istom periodu 2006. i ocenio da će inflacija u ovoj godini biti u okviru iznosa koje je planirala Narodna banka Srbije, odnosno između četiri i sedam odsto.

On je izrazio očekivanje da će inflacija biti bliža donjoj projektovanoj granici.

Povodom izjave guvernera centralne banke Radovana Jelašića da se zbog intervencija na finansijskom tržištu, kojima se prvenstveno inflacija drži pod kontrolom, kapital NBS značajno smanjio, Ilić je kazao da su troškovi borbe sa inflacijom prenaglašeni.

"S obzirom na to da su prihodi budžeta u prvom kvartalu izuzetno dobri, mislim da će dosta novca ostati u budžetu i da će kreatori makroekonomske politike imati dovoljno resursa i sredstava da realizuju politiku koja se bude dogovorila na Vladi Srbije", objasnio je on.

Zahvajujući rastu prihoda, prema njegovoj oceni, realno bi bilo i da do kraja godine bude ostvaren suficit u budžetu.

Ilić je, međutim, dodao da će to zavisiti od ciljeva ekonomske politike buduće vlade, koja može da se opredeli ili za ubrazan privredni rast ili za deficitarno finansiranje, ali i za restriktivni budžet, koji može da rezultira suficitom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.