Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vlade, a ni Skupštine

Beograd -- Pored toga što se ne zna kada će biti formirana vlada, i dalje nema odgovora na pitanje kada će i da li će biti nastavljena Skupština.

Naime, iako su pojedini šefovi poslaničkih grupa u parlamentu najavljivali nastavak konsultacija odmah posle Uskrsa, do tog sastanka nije došlo, niti se zna kada će on biti održan. U strankama koje bi trebalo da stvore parlamentarnu većinu i dalje nemaju odgovor na pitanje kada će parlament, najviši državni i zakonodavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organ, početi da funkcioniše.

Od izbora su prošla tri meseca, a od održavanje sednice Skupštine skoro dva meseca.

Zamenik šefa poslaničke grupe DS-a Milan Marković i šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić.

Aligrudić: Pa zaista ne znam, postoje ostale poslaničke grupe koje moraju dati odgovor na to pitanje.

B92: Pa je l’ ima nekih indicija da će biti neki sastanak u skorije vreme?

Marković: Ja nemam nikavih indicija.

Aligrudić: Niko me ništa još nije obavestio, ali bi valjalo da pitate Borku Vučić.

B92: Ali SPS kaže da čeka vas i DS da se dogovorite.

Aligrudić: Taj stav ima nekog smisla, jer ako ne postoji izvesnost da će se formirati skupštinska većina oko nekog glasanja, onda se sa osnovom može postaviti pitanje čemu onda određivanja dana zasedanja.

Međutim, šef poslaničke grupe SPS-a Ivica Dačić kaže da odgovor na pitanje kada će se nastaviti skupštinska sednica znaju samo DS i DSS.

"Dogovor je bio da obaveste Borku Vučić ima li dogovora ili ne. Pošto je niko o tome do sada nije obavestio, lopta je i dalje u dvorištu Tadića i Koštunice", kaže Dačić.

"Borka Vučić nema nikakvu odgovornost za postojeću situaciju. Što se nje same tiče, ona može za pet minuta zakazati nastavak sednice Skupštine Srbije. Samo da li se te dve stranke pitaju šta posle toga", kaže on.

U pojedinim medijima su se pojavile spekulacije da će, ako se DSS i DS dogovore o nastavku sednice, to biti dokaz da je postignut i dogovor o vladi. Međutim, Miloš Aligrudić i Milan Marković i po tom pitanju se ne slažu.

Aligrudić: Pa, ja bih se složio sa tim, ako vidite da smo došli na sednicu za izbor predsednika Skupštine i da glasamo za kandidata oko koga smo se dogovorili, to skoro sasvim sigurno znači da imamo i kompletan dogovor o vladi.

B92: Dobro, kada će to biti?

Aligrudić: To ne mogu, nažalost, da vam kažem.

Marković: Što se tiče političkih pregovora, oni treba da se vode, i normalno da što pre treba da se formira vlada, i normalno je da će u paketu političkih pregovora biti i završetak konstituisanja Skupštine kroz izbor predsednika, potpredsednika, predsednika skupštinskih odbora, to je sasvim normalno. Ali, ovo pitanje zaista treba posmatrati odvojeno, dakle, pitanje zakonitog delovanja političkih činilaca ne može biti predmet pregovaranja.

Orlović: Za desetak dana razrešenje

Docent na FPN-u Slaviša Orlović u narednih desetak dana očekuje razrešenje političke situacije s obzirom na to da se približava zakonski rok za formiranje vlade.

"Onog momenta kada je DS učinio taj iskorak, ili ustupak, da je prihvatio tu mogućnost da Koštunica bude premijer, mislim da je sada lopta više u dvorištu DSS-a", kaže on.

"Ovakvo stanje verovatno odgovara samo onima partijama koje su u Vladi, iako je to nekih 16-17 posto podrške u ovom momentu. Oni su preskočili taj rok, gde smo očekivali da može da dođe do razrešenja, kao što je bio 31. mart i privremeno finansiranje budžeta", rekao je on.

"Međutim, to je premošćeno sa onom uredbom i sledeći rok je 15. maj, kada ističe ustavni rok i kada ćemo definitivno znati da li imamo novu vladu ili nove izbore. Ja verujem da će u narednih desetak dana da usledi neko razrešenje", kaže Orlović.

Podsetimo, prva i poslednja sednica parlamenta u novom sazivu održana je još 14. februara, ali tada skupštinski organi nisu konstituisani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.