Nema više zatamnjenja šoferšajbne

Izvor: B92, 04.Maj.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više zatamnjenja šoferšajbne

Beograd -- Vozači u Srbiji od danas moraju da poštuju nove propise. Sada, između ostalog, proveravaju i zatamnjenost stakala, ispravnost dečjih sedišta i poziciju volana.

Za kršenje novih pravila vozači rizikuju da im vozila budu proglašena tehnički neispravnim, prete im i novčane kazne, kazneni poeni, pa i oduzimanje dozvole.

Kratka provera dovoljna je da se utvrdi da li treba menjati stakla ili uzeti atest. Oni koji su zatamnjivanjem stakla štitili svoje automobile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od sunca i vrućine, ili tuđih pogleda, sada će morati da paze i na saobraćajnu policiju.

"Pravilnik je na pragu ili tragu onoga što su mnoge evropske zemlje već donele. To je u skladu sa evropskim propisom. Morate skinuti to zatamnjenje i otići u kompaniju koja to radi, ima ih puno u Beogradu, i staviti adekvatno staklo. Većina ljudi koja to ugrađuje će prvo da izmeri zatamnjenje stakla i dodaće foliju koja zbirno sa tim zatamnjenjem neće preći 30 odsto", kaže Milan Božić iz Centra za motorna vozila.

Vozači će ubuduće morati i da na svom vozilu stave oznaku za dečje auto-sedište. Zakon propisuje da deca do tri godine moraju da se voze u sedištu ili nosiljci, a pravilnik propisuje kako to sedište mora da bude napravljeno.

Prodavci opreme za decu izričiti su da roditelje ne treba policija da podseća na bezbednost dece i razbijaju zabludu da je dete u autobomilu najbezbednije u majčinom naručju.

"U suštini, roditelji treba da posmatraju auto-sedište kao pomoćno sredstavo koje pomaže njihovom detetu da sedi samostalno dok za to nije samo sposobno, što je tek prema preporuci stručnjaka sa 150 centimetara, tada tek pojasevi mogu da se vežu onako kako je potrebno. Pre kupovine morali ste prethodno da proverite da ima ECER44/04. To je jako bitno, jer to znači da je proizvedeno prema regulativi Evropske unije, a zatim vam ide montiranje. I najbezbednije auto-sedište neće biti bezbedno ako nije dobro montirano", upozorava Jovana Rusić, brend menadžerka "Keproma".

Trošak očekuje i one koji posle 30. juna planiraju da uvezu automobil sa volanom na desnoj strani. Vlasnici tzv. "engleza" ukoliko svoje vozilo registruju u naredna dva meseca moći će da se voze na desnoj strani bez problema. Oni koji vozila registruju posle 1. jula, moraće da prebace volan na levu stranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.