Nema više zagađenja Belog Timoka?

Izvor: RTS, 30.Jul.2013, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više zagađenja Belog Timoka?

Uzrok pomora riba pre dva dana u Belom Timoku, nizvodno od Knjaževca, još nije poznat. Ribolovaci koji obilaze ugroženi teren kažu da od juče nisu primetili uginule ribe.

Ekipa Agencije za zaštitu životne sredine prikupila je uzorke vode sa nekoliko mesta u reci, dok su nadležne inspekcijske službe obavile kontrolu potencijalnih zagađivača na tom delu Belog Timoka.

Igor Kostadinović, ribočuvar, smatra da su visoke temperature vazduha i vode mogle da izazovu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomor, ali ne isključuje ni druge uzroke ovog akcidenta.

Uviđaj je izvršila i policija i o svemu obavestila dežurnog zamenika javnog tužioca.

Do sada je prikupljeno nekoliko desetina kilograma mrtve ribe, a prema nezvaničnim saznanjima njihovo uginuće najverovatnije je izazvao nedostatkak kiseonika u vodi.

Poslednji masovni pomor ribe na Belom Timoku dogodio se 2007. godine kada je stradalo više od 20 tona ribe. Zvanično objašnjenje bilo je da su ga, u vreme visokih temperatura i niskog vodostaja, izazvali otpadne vode industrijskih zagađivača, Fabrike sireva "Džersi", knjaževačke klanice i gradske kanalizacije.

rts.bor@rts.rs

+381 30 423 653

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.