Nema više vojno neutralnih? Irska bi mogla i da deluje

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 22:15

Nema više vojno neutralnih? Irska bi mogla i da deluje

Ruska vlada će na konsultativnom forumu zatražiti od irske javnosti mišljenje o tradiciji vojne neutralnosti te zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Mišel Martin rekao je da će četvorodnevni forum biti održan u junu u tri različita grada.

Fokus foruma biće na nizu bezbednosnih pitanja i omogućiće diskusiju o višedecenijskoj politici neutralnosti.

"Međunarodno bezbednosno okruženje se značajno promenilo tokom prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine. Videli smo očigledno i brutalno nepoštovanje međunarodnog prava od strane Rusije", rekao je Martin.

"Posvećenost Irske međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i naša tradicionalna politika vojne neutralnosti ne oslobađaju nas potrebe da odgovorimo na ovu novu realnost“, dodao je on.

Forumu će prisustvovati bezbednosni, vojni i spoljnopolitički stručnjaci, politički predstavnici, civilno društvo i druga relevantna tela. Građani mogu prisustvovati i podneti pismene podneske unapred.

Martin je za nacionalnu radiodifuziju RTE rekao da nema unapred stvorenog ishoda razgovora i da vlada ne planira da menja svoju politiku vojne neutralnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.