Nema vanredne situacije sa migrantima u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema vanredne situacije sa migrantima u Evropi

Nema nikakve vanredne situacije u Evropi i broj migranata je još na „veoma umerenom" nivou, ističe direktor kancelarije UNHCR-a u Austriji Kristof Pinter.

On je time reagovao na upozorenja austrijske vlade u vezi nove balkanske rute, kojima se navodno kreće sve veći broj migranata i najave da će austrijske vlasti, kada to bude bilo potrebno, u potpunosti zatvoriti svoje granice za ilegalnu migraciju.

"Trenutno nema povoda za alarmiranost", naglasio je Pinter u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << austrijskom radiju Oe1.

Ukazao je da je, naravno, uvek dobro da se pogledaju brojke i da se vrše pripreme, ako se nešto promeni.

"Međutim trenutno ne vidim nikakve promene", poručio je on.

Upitan za rastući broj migranata koji dolaze pre svega u Grčku i Bosnu i Hercegovinu, Pinter kaže da je on na sličnom nivou kao pre „izbegličke krize 2015/2016".

Tada, kako je podsetio, ta tema nije bila tako dominantna kao danas.

Pre svega u Grčkoj, kako dodaje, UNHCR posmatra česte oscilacije, a u BiH po prvi put je prisutan relativno visok broj tražilaca azila.

Pošto se ovoj zapadnobalkanskoj zemljo nedostaje odgovarajuća infrastruktura da bi se snašla u novoj situaciji, Pinter smatra da EU treba da pomogne.

Vezano za najavu ministra unutrašnjih poslova Austrije Herberta Kikla da će u slučaju potrebe Austrija potpuno zatvoriti granice, Pinter kaže da se „tamo gde se zatvore granice nađu nove granice i drugi putevi".

"Ograđivanje Evrope nije moguće i nije ni svrsishodno, jer Evropa ima suodgovornost za globalnu izbegličku temu", poručuje on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UNHCR: Nema vanredne situacije sa migrantima u Evropi

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2018

BEČ - Nema nikakve vanredne situacije u Evropi i broj migranata je još na "veoma umjerenom" nivou, ističe direktor kancelarije UNHCR-a u Austriji Kristof Pinter...On je time reagovao na upozorenja austrijske vlade u vezi nove balkanske rute, kojima se navodno kreće sve veći broj migranata i najave...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.